Държавата трябва да направи всичко възможно, като законодателство, рязко да

...
Държавата трябва да направи всичко възможно, като законодателство, рязко да
Коментари Харесай

Богомил Манчев: България трябва рязко да стартира изграждането на ядрени блокове

Държавата би трябвало да направи всичко допустимо, като законодателство, внезапно да започва построяването на нуклеарни блокове, разяснява ръководителят на " Български атомен конгрес " Богомил Манчев в предаването " Говори в този момент " на Българска национална телевизия.

Според него затварянето на въглищните централи през 2026 година, както е записано в настоящия План за възобновяване и резистентност, е невероятно. По-реално е това да стане сред 2032-38г., само че не е ясно дали стопански тези централи ще устоят до тогава. За страдание ще си плащаме " хитринките, които сме правили тези 13-14 години, те ще създават сила, тъй като другояче не може да съществува страната, и би трябвало да бъдем оптимално лимитирани колкото се може да употребяваме по-малко такава сила, която обаче е базова ", уточни той. По думите на Манчев в " Марица Изток " има запас от 1,5 млрд тона въглища, само че те са доста прашни, част би трябвало да се запазят в така наречен леден запас, с цел да се употребяват в сериозна обстановка, само че не може да остане настоящето състояние. Може да удължават какъвто си желаят период, само че новите цени на излъчванията убиват стопански централите, уточни специалистът.

Хубаво е до 2032 година да се появят два нуклеарни блока, съгласно мен, по-подготвена е площадката в " Белене ", разяснява още Богомил Манчев. Те могат да решат към 70-80 % от емисионната съставна част, която изхвърляме като цяло, тъй като ще произведат към 16 милиона мегаватчаса - т.е. те могат да заменят 100 % трите " Марици ", само че това не е вярно, уточни ръководителят на " Български атомен конгрес ". Дори и да не създадем реакторите, през 2032г въглищните централи отново ще бъдат затворени поради излъчванията, тъй като емисията ще стане 150 евро на звук., а ние на всеки мегаватчас, създаден от горене на наши въглища, излъчваме към 1,3 тона, изясни той.

Според Манчев, в случай че се стартира в този момент, за седем години можем да изградим два нуклеарни реактора. Има западна компания, с която може да се довърши планът " Белене ", без Русия, като страната би трябвало да е 100 % притежател, акцентира специалистът. Тя би трябвало да е и 100 % притежател на 7 и 8 блок в АЕЦ " Козлодуй ". Ние, като европейска страна, би трябвало да проведем търг за избор на технология, не можем да посочим някого, единствено тъй като сме решили, че ни е политически преференциален, изясни Манчев. По думите му към момента не действа записаната в решението на Народното събрание от тази седмица технология - AP1000. Тя си има някакви свои преимущества, само че първо би трябвало да бъде тествана в страната, където е създадена, безапелационен е ръководителят на " Български атомен конгрес ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР