Държавата ще трябва да плати над 60 млн. лв. като

...
Държавата ще трябва да плати над 60 млн. лв. като
Коментари Харесай

Държавата дължи 60 млн. лв. за компенсация на строители на „Струма“

Държавата ще би трябвало да заплати над 60 млн. лева като обезщетения на реализатори на лотове от автомагистрала „ Струма “ поради позволени неточности, ограничавания на конкуренцията и промени в критериите при търгове, извършени преди 9 години. Информацията бе обявена от „ Капитал “, като изданието се базира на информация от Управляващия орган на оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ 2014 – 2020 година

Става въпрос за публични поръчки, извършени през 2014 година от Национална компания „ Стратегически инфраструктурни планове “ (НКСИП), която бе закрита през 2016 година и трансферирана към Агенция „ Пътна инфраструктура “. НКСИП се явява възложител на търгове за строителство на лот 3.1 сред Благоевград и Крупник, както и на лот 3.3 сред Кресна и Сандански.

Припомняме, че лотът до Сандански бе приключен в края на 2018 година Първоначалният период за привършване на сектора сред Благоевград и Крупник бе август 2019 година, само че и досега част от него е незавършена. В средата на 2019 година бяха пуснати 7 км сред Благоевград и кръговото преди тунел „ Железница. През 2020 година бяха приключени и още 2.7 км сред тунела и Симитли.

И двата лота, дружно с тунел „ Железница “, се финансират по Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ 2014 – 2020 година Общата стойност на финансирането по контракта за безплатна финансова помощ е в размер на над 739.2 млн. лева, от които 628.3 млн. лева от Кохезионен фонд на Европейския съюз и 110.8 млн. лева национално съфинансиране.

От ръководещия орган на ОПТТИ прецизират, че доказаните корекции от съда остават за сметка на възложителя, т.е. АПИ. На процедура това значи, че вместо тези най-малко 60 млн. лева (сумата следва да бъде финално доказана от съда) да бъдат платени от европейските фондове, те ще би трябвало да се компенсират от държавния бюджет.
Наложените корекции
Първият контракт, с наложена най-голяма корекции в размер на над 37.2 млн. лева, е за лот 3.1 сред Благоевград и Крупник. Изпълнител е обединяване сред „ Грома холд “ (преди „ Агромах “), „ Европейски пътища “ (преди „ Пътища Пловдив “). Малки дялове имат и „ Хидрострой “ на Велико Желев и свързаната индиректно с него „ АБ “, написа медията. Стойността за строителство и планиране е съвсем 155 млн. лева без Данък добавена стойност.

Наложената промяна е доказана с решение на Върховния административен съд, в което се показват и аргументите – смяна в изискванията, като е понижен критерият за опит, и то без да се удължи срокът за подаване на предложения. Също по този начин са изменени клаузи в застраховките по време на самата процедура. Променени са и условията за проектантски екипи, като на база на тях са отстранени 4 от общо 6 задгранични претенденти. Според Върховен административен съд по този начин са нарушени европейски наставления, само че и националният закон.

Вторият контракт със наказания е за лот 3.3 сред Кресна и Сандански. Изпълнител е обединяване сред компаниите „ ГБС Инфраструктурно строителство “, „ Пътстрой 92 “, „ Главболгарстрой “ и „ Геострой “. Стойността на плана е 234 млн. лева без Данък добавена стойност.

Първоначално е наложена промяна за 11.7 млн. лева поради съществуване на ограничаващи критерии за асортимент и изменение на оферта за присъединяване по време на оценяването. Впоследствие обаче глобата скача до над 27.5 млн. лева поради незаконосъобразно изменение на документите на търга, т.е. НКСИП е лимитирал конкуренцията и е отстранил непозволено претенденти.

В тази поръчка 5 от девет претенденти първоначално са непознати компании, само че най-после са отворени ценовите предложения единствено на три български участници.

В правосъдно решение от 30 май 2023 година Административен съд - София-град (АССГ) се съгласява с ръководещия орган, че е налице допълнение на документите за присъединяване, като е въведено условие във връзка с специалист от спомагателния проектантски екип, които са задгранични лица, да е вписан в Регистъра към Камарата на инженерите. Според съда неналичието на оповестяване от своя страна е довела и до нарушение на правилата за гласност и бистрота, равнопоставеност и недопускане на дискриминация, открити в Закон за обществените поръчки.

АССГ е отхвърлил жалбата на АПИ, че корекцията е незаслужена, само че организацията в този момент може да апелира и пред Върховния административен съд, тъй че корекцията не е дефинитивна.

Припомняме, че водещите компании в обединяванията – „ Грома холд “ и „ ГБС “ – през април тази година подписаха контракти с АПИ за построяването и на противоречивия лот 3.2 сред Крупник и Кресна. Подписването на контрактите стана тихомълком и скрито, без да бъде обявявано от някогашния длъжностен районен министър Иван Шишков и провокира митинги на еколози и поданици на Кресна. Те се тормозят, че по този начин се предопределя трасето, определено по времето на ГЕРБ, при което едното платно минава през дефилето, а другото – източно от него.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР