Държавата ще прехвърли собствеността върху остров Свети Кирик на община

...
Държавата ще прехвърли собствеността върху остров Свети Кирик на община
Коментари Харесай

Държавата прехвърля о. Свети Кирик на Созопол. Търсят се евросредства за реставрация

Държавата ще трансферира собствеността върху остров Свети Кирик на община Созопол, разгласи в неделя служебният министър на културата проф. Велислав Минеков. За реституция на постройките на острова ще се търсят евросредства по новия програмен интервал, разгласи още Минеков. През уикенда министърът посети острова дружно със заместника си Пламен Славов, регионалния шеф на Бургас проф. Мария Нейкова, кмета на община Созопол Тихомир Янакиев, археолози, посети острова Свети Кирик край Созопол.

През 2007 година държавното управление на Сергей Станишев трансферира стопанисването на острова на Министерството на районното развиване и благоустройството с. Тази цел през годините не бе осъществена, а специалисти още първоначално предизвестиха, че това ще заплаши архитектурната и биологичната му уникалност.

Разграбено, срутено и изоставено

“Едно от обещанията, които дадох в първите дни, беше да извърша цялостна инспекция какво се е случило тук и да вземем нещата в ръце. Отново съм тъжен. Съжалявам, че го дублирам - само че всеки ден виждам нещо сходно - срутено и изоставено. А това, че остарелият катер даже е бил откраднат - за мен няма пояснение. Щом крадат кораби, може на следващия ден и ракети, самолети да откраднат”, съобщи Минеков, представен от Българска телеграфна агенция. Той добави, че първо би трябвало да се мисли за средствата, с които да се възвърне както главната постройка, по този начин и всичко останало.

Реставрация с евросредства
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР