Държавата ще подпомогне финансово само зърнопроизводителите, които могат да докажат,

...
Държавата ще подпомогне финансово само зърнопроизводителите, които могат да докажат,
Коментари Харесай

Държавата ще подпомогне само стопанствата, които са били на загуба миналата година

Държавата ще подкрепи финансово единствено зърнопроизводителите , които могат да потвърдят, че стопанствата им са били на загуба за 2023 година Това заяви министър председателят Николай Денков след среща с представители на браншови организации на аграрни производители.

Подпомагането ще стане посредством подаване на заявления в Националната организация за приходите до края на февруари.

" Представителите на бранша ще се видят с организациите, ще опишат за схемата на подкрепяне и се надяваме да бъде призната, тъй като е рационална ", уточни министър председателят. 

Самите земеделци обявиха, че занапред ще се взема решение дали да има митинги , откакто оповестят на своите представители резултатите от диалозите в Министерския съвет.

Николай Денков добави, че помощта в земеделския бранш ще бъде разграничена сред два подотрасъла – единият, обвързван със зърнопроизводството, а другият с мляко, месо, плодове, зеленчуци, мед, маслодайна роза, лозя . И в двата подсектора са препоръчани разнообразни подходи, защото има особености, добави той.

По отношение на втория бранш, Николай Денков заяви, че посредством преструктуриране на средства, които не са за сметка на стратегическия проект, са обезпечени 150 млн. лв.. По думите му парите ще бъдат разпределени по формули, които наподобяват рационални, като схемата за подкрепяне ще бъде показана на организациите от този бранш.

Подпомагането е за период до 30 юни, защото оттогава на европейско равнище е продължена помощта, обвързвана с Украйна .  

Всички средства са в границите на налични средства посредством преструктуриране на бюджета, съобщи още министър председателят. Той изясни, че въпросът с желаната оставка на земеделският министър не е бил обсъждан на срещата, макар, че от сектора настояха той да си тръгне от поста.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР