Държавата ще компенсира туристите с провалени почивки, като възстанови 4%

...
Държавата ще компенсира туристите с провалени почивки, като възстанови 4%
Коментари Харесай

Държавата ще компенсира туристите за провалените почивки

Държавата ще компенсира туристите с провалени почивки, като възвърне 4% от оборота на туроператорите, излиза наяве от гласувани ремонти в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс в четвъртък.

Това се случва, откакто Европейската комисия започва наказателна процедура против България, защото българското законодателство не пази задоволително потребителите в това отношение.

Държавата ще даде безплатни средства на туроператорите и турагентите в размер на 4% от оборота им без Данък добавена стойност през 2019 година, които предпочитано ще се употребяват за компенсиране на загуби, произлизащи от отказали се от ваучери клиенти, както и от удържани от доставчиците на услуги суми, одобриха депутатите в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние. Това стана с приемането на второ четене на промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Промените ще влязат в действие на 7 декември.

Средствата ще се дават по ред, избран с разпоредба на министъра на туризма и при съблюдаване на разпоредбите за държавните помощи. Предвижда се наредбата за туроператорите и туристическите сътрудници да се ползва до 31 декември 2021 година

В края на октомври от България незабавно да поправи закона си и да даде опция на потребителите незабавно да получат парични обезщетения за анулираните почивки, а не в период до 12 месеца, както е сега. Ако не го направи, почналата наказателна процедура може да стигне до дело против България пред Съда на Европейски Съюз.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР