Държавата се интересува от сделката за ЧЕЗ, без да иска

...
Държавата се интересува от сделката за ЧЕЗ, без да иска
Коментари Харесай

Горанов категоричен, че държавата остава регулатор по казуса ЧЕЗ

Държавата се интересува от договорката за ЧЕЗ, без да желае да се намесва в нея . Това разяснява финансовият министър Владислав Горанов пред публицисти, след съвещание на парламентарната комисия за договорката с ЧЕЗ.
" Сами знаете, че договорката за ЧЕЗ напрактика е подписана. Оттам нататък развиването на договорката се свежда до заплащане на цена и прекачване на акции ", разяснява Горанов. По думите му всичко това би трябвало да се случи в деветмесечен период.

На въпрос дали е осведомена Гинка Върбакова за отхвърли от интервенция на страната в договорката, Горанов отговори: " Надявам се да гледа телевизия. "

Относно капиталите на " Инерком ", Горанов бе сбит, обяснявайки, че в случай че те се окажат противозаконни - всички противозаконни капитали се конфискуват като нелегално добити активи.

Финансовият министър удостовери настоящата позиция на държавното управление, че не е оправдано страната да взе участие в договорката за ЧЕЗ.

Той бе безапелационен, че в случай че " Инерком " е платило и към този момент има ЧЕЗ - анализът за ограниченията против изпирането на пари се прави авансово.
" Ако вие си купите апартамент - аз би трябвало ли да се интересувам тъкмо по какъв начин е станало " - попита Горанов. На уточняващ въпрос - " в случай че свети половин България - би трябвало страната да се интересува ", Горанов установи, че към този момент е дал отговор на въпросите, за които е бил поканен.

" Оттук нататък, в случай че търсите конспирация - коя е Гинка Върбакова и какво е отношението на страната към " Инерком " - отношението на страната към " Инерком " е като към всяко българско комерсиално сдружение ", отсече той.

Обратът в позицията на държавното управление той разяснява с думите, че тя постоянно е била в отбрана на ползите на българските жители . Обратът от интервенция към невмешателство на страната в договорката за ЧЕЗ, финансовият министър изясни като " опит да се отговори оптимално бързо на създалото се с политически внушения голямо напрежение , че " видите ли нещо доста ужасно се случва ".

" В началото имаше една извънредно изнервена и припряна реакция на опозицията, която беше частично неразбираема и остава неразбираема за българската страна, защото и опозицията, и българската страна би трябвало добре да знаят по какъв начин действат държавните органи. "
Според финансовия министър основаната парламентарна комисия и разискванията в нея са подействали " ограмотително " за депутатите . По думите му, в случай че купувачат не е " Инерком ", а швейцарска компания със същия размер на капитала, надали през днешния ден е щяло да има този диалог.

" Проведохме диалози и към оня стадий бяхме подготвени да отговорим на публичните упования страната да е на местото си . Днес не сме на друго мнение, че страната би трябвало да е на местото си. Държавата има избрани органи, които да контролират този бизнес, който е контролиран. В този смисъл и след доста диалози с членовете на държавното управление надви поддържаната от Министерството на финансите теза, че ролята на страната в стопанската система би трябвало да бъде единствено като регулатор, а не като притежател ", безапелационен бе Владислав Горанов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР