Държавата променя глобите, които земеделците ще плащат при палене на

...
Държавата променя глобите, които земеделците ще плащат при палене на
Коментари Харесай

Вдигат глобите за палене на стърнища

Държавата трансформира санкциите, които земеделците ще заплащат при палене на стърнища. В проектозакона за поземлените връзки и запазване на аграрни земи, оповестен за обществено разискване, са планувани съществени наказания при палене на огън в аграрни земи, като при първо нарушаване санкцията е сред 500 и 5 хиляди лева, а при второ нарушаване глобата доближава до 10 хиляди лева, осведоми БНР.

Паленето на стърнища е нормална процедура, посредством която стопаните освобождават земите си от растителни боклуци и бурени, макар че и сега това е неразрешено от няколко закона. Освен, че запаленото стърнище основава заплаха от пожари, които се трансферират към гори и даже към обитаеми места, тази процедура е нездравословна и за почвата.

Същевременно се усилва процентът на въглеродните излъчвания и фините прахови частици във въздуха. И досега паленето на ниви предстои на санкция, която е друга в другите закони и може да бъде налагана от Министерство на вътрешните работи, от Министерството на земеделското и Министерството на околната среда. Стърнища обаче не престават да се палят, а налагането на наказания е мъчно, защото рядко контролните органи откриват директния причинител.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР