Държавата признава, че е абдикирала от контрола в здравната система

...
Държавата признава, че е абдикирала от контрола в здравната система
Коментари Харесай

Ще има фалити на здравни застрахователи прогнозира д р Мими Виткова

Държавата признава, че е абдикирала от контрола в здравната система

Предложеният метод на пресмятане на новата здравна застраховка ще докара до банкрути на здравни застрахователи. Това предвижда в студиото на " Лице в лице " по бТВ доктор Мими Виткова, някогашен здравен министър и изпълнителен шеф на здравната застрахователна компания ОЗОФ Доверие. По думите й сега се разяснява " една апокрифна книжнина, която се популяризира. " " Някой е пресметнал на коляно, че с 12 лева ще се покрива незнайно какво. Не може по този начин несериозно да се подхожда. Застраховането е сериозна активност и не може без актюерски планове. Системите може всячески да се моделират, само че на това даже и аритметиката не е вярна ”, уточни тя.
Д-р Виткова предвижда банкрути за застрахователи и добави, че надали някоя сериозна застрахователна компания би се съгласила да взе участие в този модел.

Д-р Виткова уточни, че в предлагането има значително конфликтни места. Едно от тях е написаното пресмятане на застраховката по пол, възраст и район. Застрахователният специалист напомни, че полът изрично е изключен с европейска наредба от факторите при пресмятане на всяка застраховка, като дискриминиращ фактор.

Друт конфликтен миг на предлагането на здравното министерство е наложителният детайл на здравната застраховка. " Здравното обезпечаване е право на българския жител - написа в Конституцията. Как това наложително здравно обезпечаване се вписва в това право? "

На процедура страната признава, че е абдикирала от всевъзможен надзор в здравната система и внезапно застрахователите и пациентите ще съблюдават този надзор - по какъв начин става това, уточни още доктор Виткова.

Друг сериозен проблем в плана е частта с унаследяване на застраховката – по какъв начин ще се образуват запасите, с цел да бъде застрахователят постоянен, попита доктор Виткова.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР