Държавата подготвя нови изисквания за съдържанието на колбасите. За да

...
Държавата подготвя нови изисквания за съдържанието на колбасите. За да
Коментари Харесай

Нови изисквания за колбасите: Колко месо ще има в наденицата и кренвиршите?

Държавата приготвя нови условия за наличието на саламите. За да носят обещано название, те ще би трябвало да имат и избрани съставки. Така на пазара към този момент няма да има парадокси като вегетарианска луканка да вземем за пример.

Идеята на земеделското министерство е следната: Ако наденицата желае да се назовава „ наденица”, в нея ще би трябвало да има несъмнено количество месо. В противоположен случай можеш да го наречеш, както намериш за добре, само че не и „ наденица”.

Ако може да си го разреши, потребителят следи за съставките в продукта. Понякога освен неналичието на пари е проблем. „ Бабите доста не четат. По-младите се интересуват от тези неща. Аз от време на време чета, само че като не виждам и си крещя: Да се надяваме, че всичко да е нормално”, признава Мария Иванова.

За да е несъмнено, че кренвиршите, луканката или пък наденицата са от месо, от земеделското министерствота ще разпишат съответни условия за всеки артикул. Колко тъкмо да е месото, ще решат технолозите. Обмисля се да е сред 50 и 70%. На пазара ще останат и другите артикули – с по-малко месо или пък напълно без месо.

„ Например един кренвирш какъв брой месо би трябвало да съдържа, какъв брой сол и какъв брой вода, с цел да се споделя „ кренвирш”, изясни Лора Джупарова от земеделското министерство.

За месопреработвателите такива условия са добре пристигнали. Конкурирането с по-евтините артикули, в които месото е минимално или пък напълно липсва, е мъчно.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Цената на съперниците постоянно е по-добра и ние не можем да се сложим на пазара, макар че произвеждаме качествени продукти”, сподели Пламен Харитов, търговски управител.

Според асоциация „ Активни потребители” и в този момент има стандарт „ Стара планина” за тези, които желаят качествени салами. А всяко минимално условие за качество нормално води до повишаване. „ Означава, че най-ниската цена на пазара би трябвало да се увеличи. Чарът на пазара и великото на пазара е в това, че има многообразие – има и великолепно качество, има и по-ниско”, съобщи Богомил Николов.

Засега не е ясно дали неистинските кренвриши ще би трябвало да стоят на обособен щанд.

Очаква се условията за наличието на месо в наденицата да са ясни идната година. Тогава наденицата, която купуваме в магазина, ще е от месо. До нея може да има и артикул, който да е без месо, само че няма да има правото да се назовава „ наденица”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР