Държавата отделя 2 милиона лева през тази година за изкупуването

...
Държавата отделя 2 милиона лева през тази година за изкупуването
Коментари Харесай

Държавата отделя 2 млн. лв. за изкупуването на частни гори

 Държавата отделя 2 милиона лв. през тази година за изкупуването на частни гори, като акцията започва от на следващия ден, 4 февруари. Със сумата ще разполагат шестте държавни предприятия, които ще одобряват документи от притежателите, а във всяко едно териториално отделение има чиновник, който ще оказва подпомагане на притежатели на гори, които желаят страната да им ги купи.

Целта е към държавните гори да бъдат присъединени дребни парцели, които не могат да бъдат обслужвани и поддържани в положително положение от актуалните им притежатели. Един притежател може да предложи един или няколко парцела, само че с повърхност не по-голяма от 30 декара. Това ще разреши пазаруването на повече дребни по повърхност парцели. От друга страна, до процедурата ще бъдат допускани и парцели под 1 дка, ако такава е площта на парцела при възобновяване на собствеността му. Държавата няма да купува гори, които са били предмет на покупко-продажба или заменка през последните 2 години.

Собствениците на гори, които желаят страната да им ги купи, би трябвало да подадат заявление до 7 май 2021 година Това ще става както на място в съответното държавно дружество или горско/ловно стопанство по местоположение на парцелите, по този начин и посредством пощата или пощальон. За СИДП документи ще се одобряват в постройката на Централно ръководство на улица " Петра “ 1 в Шумен или в 18 териториални поделения в областите Шумен, Търговище, Варна и Добрич.

Повече информация искащите могат да получат на телефон 054/ 833 123 или в стопанствата, като на уеб страницата на предприятието могат да открият телефон на чиновниците от всяко едно отделение виновни за акцията.  

Към заявката продавачът би трябвало да приложи копия на документ за благосъстоятелност, на настояща схема на парцела, на уверение за наследници /при умрял собственик/. За облекчение на притежателите от тази година се изисква само схема на поземления парцел по кадастрална карта или картата на възобновената благосъстоятелност. Към документите би трябвало да е прибавен запечатан непрогледен плик с цената, която притежателят желае за парцела. Постъпилите заявки се правят оценка от комисия, като най-вече точки - 30 носи парцел, в случай че граничи с държавни гори, а 15 точки - в случай че площта на масива е до 5 декара. Терените, утвърдени на първия стадий, ще бъдат оценени от лицензирани оценители. До втория стадий се позволяват тези, чиято цена, оповестена от притежателя, е най-близка до тази на оценителя.

През 2020 година в Североизточна България най-вече заявки за продажба на частни гори са постъпили от притежатели от област Търговище.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР