Държавата обеща, че храните у нас няма да поскъпват. Не

...
Държавата обеща, че храните у нас няма да поскъпват. Не
Коментари Харесай

ЕК засега увърта за ликвидирането на двойния стандарт при храните

Държавата даде обещание, че храните у нас няма да нарастват. „ Не се чака нарастване на цените на питателните артикули, поради повдигането на цената на тока “, съобщи пред бТВ земеделският министър Румен Порожанов. „ Имаме нормализирани цени в отглеждането на животни, само че фрапантно нарастване няма да има “, добави още той. По думите му постоянно при предпоставки за по-скъп ток има и прогнози за по-скъпа продукция и бизнесът постоянно заема тази позиция. „ В производството има и доста дотации и предпоставки за повишение на цената към преработвателите не би следвало да има ”, безапелационен беше аграрният министър.

Той означи още, че са били направени над 2800 инспекции за сигурността на храните по време на миналите празници. „ Фрапиращите нарушавания са общоприети за жалост - липса на документи за предлаганата храна, изминал период на валидност, погрешно предпазване на храни. Възбранени са 4000 тона артикули от скотски генезис ”, уточни Порожанов.

От думите му стана ясно, че управлението на Европейски Съюз сякаш пази потвърдената към този момент обстановка, че в страните в Източна Европа се продават аналогични хранителни артикули на тези в магазините в Западна, само че с по-лошо качество. Във връзка с този двоен стандарт при храните министърът уточни, че е нужно Еврокомисията да утвърди единна методология, по която да се създадат всеобщи проучвания на храните. Той добави, че за в този момент в Брюксел не са съгласни да се направи такова единно законодателство.

Порожанов уточни, че е провел диалози с представители на огромните вериги у нас във връзка цените на продуктите и те са декларирали, че това са цени, препоръчани им от специалистите им по ценообразуване.

„ По време на европредседателството ни тематика на полемики ще бъде бъдещето на общата селскостопанска политика. Ще посветим първите съвещания на най-важните тематики, по които би трябвало да се обединим като министри на земеделието “, сподели още Порожанов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР