Държавата не може и не бива да се намесва пряко,

...
Държавата не може и не бива да се намесва пряко,
Коментари Харесай

Димитър Чобанов: Опитът да се контролират цените е имиджов пиар

Държавата не може и не трябва да се намесва директно, акцентира икономистът

Изкуственото натискане на цените надолу ще докара до неравновесие на пазара и може да провокира недостиг или краткотрайно им намаление, което след това ще се обърне в внезапен скок, а това не е добре за потребителите.

Пряката интервенция на страната в ценообразуването опонира на всички правила, които сме приели, когато сме решили да станем член на Европейския съюз. Вместо това страната би трябвало да направи осведомителна акция, с която да запознае потребителите къде могат да купят дадена стока по-евтино.

Това съобщи в изявление за икономистът Димитър Чобанов, откривател в Института по стопанска система и политики в УНСС.

Според него казусът с по-високите цени на редица артикули е към този момент явен за всички. Той е доказан както от статистиката на Евростат, по този начин и от всички пътуващи в чужбина, които с очите си могат да се убедят, че дадена стока в Италия, Германия, Люксембург е доста по-евтина, в сравнение с в България. Но поради обстоятелството, че цените на доста артикули са еднообразно скъпи както в огромните търговски вериги, по този начин и в по-малките магазини мъчно може да се заподозре някаква по-сериозна организация, която е основана, с цел да поддържа изкуствено високи тези цени.

В тази обстановка Чобанов счита, че най-лошото, което може да направи служебното държавно управление е изкуствено да се опита да намали цените.

„ Ако цените се натискат изкуствено и те не дават отговор на пазарните желания, ще се генерират разнообразни видове неравновесия. Тези неравновесия рано или късно ще би трябвало по някакъв метод да се поправят. Тогава единият вид е да имаме дефицити, а другият, който е по-вероятен, е да имаме някакво краткотрайно задържане на цените, след което рано или късно ще се окаже, че те ще би трябвало да се провиснал и ще скочат внезапно внезапно нагоре. Това не би било добре “, съобщи икономистът.

Димитър Чобанов предлага страната да се ангажира с обезпечаването на информация за потребителите. Това значи, че в случай че потребителите имат задоволително информация от кое място биха си купили по-евтино дадена стока, тогава рационалното държание демонстрира, че те биха го създали.

„ При съществуване на задоволително информация, че в избрани магазини нещата са по-евтини, това ще сътвори условия купувачите да купуват повече от тях и надлежно скъпите ще бъдат малко или доста изтласкани от пазара “, съобщи Чобанов и акцентира: „ Държавата не може и не трябва да се намесва директно, а да се опита да обезпечи информацията. А какво ще предпочетат потребителите, това към този момент е тяхно решение “.

Според него има логичност в желанията на служебното държавно управление да се съкрати веригата сред производител и краен консуматор: „ През колкото повече медиатори минава стоката, толкоз повече нараства тя. Ако се съкрати тази верига, това също може да подейства за понижаването на цените “.

Чобанов е черноглед, че при едни възможни договаряния сред властта и огромните търговски вериги, даже в случай че няма никакъв държавен напън, те ще доведат до едно намаление на цените.

„ Пряка интервенция на страната опонира на всички правила, които България е приела при присъединяване си в Европейския съюз. Може да има някакви ограничавания, както да вземем за пример в този момент в Хърватия при въвеждането на еврото. Но такива ограничения имат по-скоро имиджов пиар резултат, в сравнение с фактически да реализират нещо “, безапелационен е икономистът Димитър Чобанов.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР