„Държавата не може да влезе във всяка брънка на икономиката

...
„Държавата не може да влезе във всяка брънка на икономиката
Коментари Харесай

Дончев: Кабинетът предлага работеща схема

„ Държавата не може да влезе във всяка частица на стопанската система и да заплати. Схемата, която предлагаме, ще работи, тя е опция на това работодателят да освободи служащите. Това е тласък работодателите да запазят служащите си и след края на рецесията те да стартират да работят на цялостни обороти. Мислим за работодателя, само че най-много за служащия “, съобщи пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев.

По думите му пакетът ограничения на България е подобен с този, който ползват другите страни.

„ Не можем да предвиждаме какъв брой дълго ще продължи рецесията, само че вредите върху стопанската система няма да се изчерпят с вредите по време на карантината. Те ще са по-големи по-късно, по тази причина би трябвало да сме деликатни... Липсва отговор на главния въпрос – какъв брой време ще продължи тази обстановка. Бихме позволили, че е три месеца – по аналог с Китай, само че няма гаранции, че това ще е по този начин... Всичките ни дейности са в режим на неизясненост. Не знаем образа на това, против което се борим “.

В предаването „ Неделя 150 “ Дончев разясни, че автоматизирана поддръжка от страната ще получи бизнесът, който страда от въведените ограничавания по време на карантината – заведения за хранене, заведения, услуги: „ Другите бизнеси могат да получат поддръжка след доказателство, че имат срив на продажбите с 20 и повече % “.

Очакваните разноски са 1 милиарда лв., на първия стадий.

Вицепремиерът акцентира, че страната ни има техническа подготвеност за изтегляне на заем: „ Бъдещето ще покаже в какъв размер. Имаме буфер, който можем да употребяваме към този момент. Досега сме препрограмирали 600 млн. лв., а при потребност имаме опция да реагираме с още към 500 млн. лв., без да провокираме вреди... Помощ от така наречен „ грантове “ също е опция “.

Според него Европа, в случай че е интелигентна, би трябвало да стартира да мисли за една стратегическа реиндустриализация.

„ В спешни времена, с изключение на тежките резултати, се случват неща, които не би трябвало да ни убягват от вниманието. Ето, за дни въведохме отдалеченото образование и то за минимални разноски... Благотворителността... Български софтуерни компании безплатно работят върху приложения, скъпи за държавното управление и за обществото за справяне с рецесията и за обособени браншове “, добави Дончев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР