Държавата не може да поеме пълния риск на бизнеса, идващ

...
Държавата не може да поеме пълния риск на бизнеса, идващ
Коментари Харесай

Асен Василев: Държавата не може да поеме целия риск на бизнеса от високата цена на тока

Държавата не може да поеме цялостния риск на бизнеса, приближаващ от високите цени на електрическата енергия. Такава позиция на Министерството на финансите показа пред депутатите от в парламентарни комисии вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Комисията по енергетиката и бюджет изслушват него и министъра на енергетиката Александър Николов по ограниченията, които може да вземе страната, с цел да помогне на потребителите не сила поради голямото й повишаване от лятото насам. Той въпреки всичко направи уточнението, че това е позиция на ръководеното от него ведомство, а създаването на схемите за отплата на бизнеса се прави от отрасловото ведомство.

Би било неприятна процедура, която води до деформиране на пазара и до извънредно неприятно държание на играчите на пазара в бъдеще, аргументира позицията си Василев. Напомни, че до момента са утвърдени помощи за общо 860 млн. лева в помощ на бизнеса.

Колегата му Александър Николов добави, че избраните към този момент рамки, съгласно които помощта за бизнеса има таван от 30% от цената допуска, че бизнесът ще остане конкурентен в подтекста на Европейски Съюз. " Разбираме тежестта пред бизнеса и заради това обезщетенията са разширени до всички сдружения ", отговори той на упрека на ГЕРБ, че очевидно актуалните ръководещи не схващат тежестта на обстановката откакто оферират помощта да има таван.

Николов добави, че в светлината на последното покачване на цената на газа от 30% от 1 януари следва да се разработят ограничения за помощ на битовите консуматори.

В отговор на въпрос дали не може и част от свръхпечалбата на енергийните сдружения, пристигнала таман вследствие на поскъпналия ток, да се употребява за нарастване на общата сума за компенсиране на бизнеса Николов уточни, че няма формулировка за свръхпечалба и е мъчно в този смисъл да се каже каква е тя. Подчерта, че в това време множеството държавни енергийни компании, без АЕЦ " Козлодуй ", имат отговорности. Посочи, че в другите страни от Европейски Съюз държавните енергийни компании са на добра облага, а в България харчовете в енергийната система са доста оттатък пазарните.Асен Василев подсети и че доста компании се намират в този момент в тежка обстановка, тъй като преди време са се отказали от дълготрайните си контракти за доставка на ток, защото за даден интервал токът в платформата " Ден напред " е поевтиняла и те са избрали него, само че след това обстановката се е трансформирала. Допълни, че доста бизнеси в Германия и други европейски страни не страдат от високите цени в този момент, защото имат контракти за 1-2 години напред, по които цените не са такива.

Подробности очаквайте по-късно на.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР