Държавата изгуби изцяло контрола си над Пловдивския панаир. 16 години,

...
Държавата изгуби изцяло контрола си над Пловдивския панаир. 16 години,
Коментари Харесай

С „помощ“ от ГЕРБ: Държавата загуби Пловдивския панаир, спечели Георги Гергов

Държавата изгуби напълно контрола си над Пловдивския панаир. 16 години, откакто предприемачът, някогашен локален водач на Българска социалистическа партия и почетен консул на Русия Георги Гергов приватизира съвсем без пари 50.36% от акциите на изложбения център, той съумя да придобие надзор над съвсем 80 на 100 от него с помощ от ГЕРБ.

Така страната остава с едвам 20% от акциите в панаира. Със спадането на обществения дял под 30 на 100 сдружението ще се ръководи напълно от Гергов. Това ще му разреши даже да вземе решение за ликвидирането му, каквито са и опасенията на хората в Пловдив.

Схемата минава през смяната на капитала на сдружението „ Пълдин туринвест “, в което акции имат община Пловдив и Георги Гергов. След няколко опита в него като съсобственик беше призната община Варна, която апортира 29% акции в Пловдивския панаир. С това се трансформира съотношението на силите в “Международен панаир Пловдив ” и страната губи напълно контрола си над него.

Община Пловдив спазвала решение на общинския съвет

Осъществяването на схемата стана допустимо, откакто община Пловдив изненадващо отхвърли да апелира правосъдно решение от началото на април, с което се разрешава смяната на капитала на „ Пълдин туринвест “. Крайният период за обжалването изтече в 17 часа на 24 април. До този миг нямаше подадена тъжба от страна на локалната власт.

Кметът Здравко Димитров се оказа в отпуск, заместникът му, отговарящ за проблема – Величко Родопски, беше неоткриваем, а шефът на правния отдел на общината беше в болничен.

Все отново имаше възможност тъжба да е подадена по пощальон или по електронен път и това да бъде отразено в следствие.

Във вторник обаче от общината дадоха отговор, че не са обжалвали решението. „ Община Пловдив не апелира решението, с оглед обстоятелството, че към този момент сме изгубили делото в Окръжния съд и следваме решението на общинския съвет да бъде утвърдено повдигането на капитала “, разясниха от там.

Въпросното решение на общинарите, представено от локалната власт, беше взето в края на 2022 година Тогава, по предложение на ръководителя на групата на „ БСП-Гергов “ Николай Радев, в зала беше гласувано община Пловдив да поддържа нарастването на капитала на „ Пълдин туринвест “, а с това и схемата на Георги Гергов.

Предложението беше подкрепено и от групата на ГЕРБ. В същото време общинарите взеха решение да бъде блокирана смяната на капитала, а общината да апелира пред съда решението на общото заседание на публично-частното сдружение. Преди да бъде редактирано въпросното решение гласеше да се гласоподава срещу смяната на капитала на „ Пълдин туринвест “.

Общината апелира решението на общото заседание, само че реши да не продължава правосъдната борба.

Така актът на съда влиза в действие и до дни смяната в капитала на „ Пълдин туринвест “, а от там и на „ Международен панаир Пловдив “ може да бъде вписана в Търговския указател, с което става и факт.

Реклама

Възможностите за реакция са лимитирани

Според общинския консултант от „ Демократична България “ Веселина Александрова, която се занимава с проблема от години, няма доста благоприятни условия за опазването на панаира. Държавата в лицето на Министерството на стопанската система мъчно би завела или спечелила каузи за смяната на разпределението на капитала. А и до момента ръководещите това министерство през годините не са създали нищо по въпроса. Александрова напомни, че е призовала още преди повече от година тогавашният министър на стопанската система Корнелия Нинова да върне държавните акции, дадени на община Варна.

Mediapool изпрати въпроси на Министерството на стопанската система за това счита ли да предприеме нещо по тематиката и какво. Към момента отговор няма.

Опасенията на хората в Пловдив са, че след цялостното преодоляване на панаира, Гергов може да реши да го ликвидира, а земята на изложбения център да бъде застроена. Бизнесменът на няколко пъти е заявявал в изявленията, че до момента в който е притежател на панаира, няма да предприеме сходни стъпки. Но пък е допустимо да продаде към този момент 80-процентния си дял.

Според Александрова въпреки всичко има още няколко благоприятни условия за запазването на панаира. Едната е бързото му оповестяване за монумент на културата, както предложиха от „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “. Тези процедури обаче нормално лишават време, а и статутът не дава цялостна гаранция за опазването на постройките, които го имат.

Другите разновидности са отчуждаване или назад изкупуване, само че те биха излезли много солено на страната, която ще би трябвало да си купи в миналото напълно обществения панаир.

С помощта на Борисов и съдействието на кметовете на Варна и Пловдив

Гергов съумя да реализира схемата си с дейното подпомагане и безучастие на страната и общините Пловдив и Варна. Първите стъпки към преодоляването на изложбения център от частния съучастник направи кметът на Варна Иван Портних от ГЕРБ посредством акциите на общината в Пловдивския панаир. Последната беше на кмета на Пловдив Здравко Димитров, повдигнат от ГЕРБ. А всичко стартира с нелогично решение на второто държавно управление на Бойко Борисов.

През 2017 година вторият кабинет на Борисов даде на общините Варна и Пловдив държавните акции в Пловдивския панаир. Варна получи 29%, а Пловдив – 20.63%.

Това беше несъмнено от депутата от ГЕРБ и покровител на Бойко Борисов Спас Гърневски като „ обира на века “ за Пловдив. Тогавашният министър председател размишления и подреди двете общини да върнат акциите. Пловдив го направи, само че община Варна не помни, макар че през май 2017 година общинският съвет в града реши да върне каузи си.

Странното решение на второто държавно управление на Борисов беше обвързвано със договорката за така наречен варненска „ Дупка “, която по-късно общината изкупи от Гергов. Официално Портних се аргументира, че ще прави на мястото ѝ изнесена панаирна палата и във Варна. И досега „ Дупката “ във Варна продължава да е дупка.

През лятото на 2021 година Георги Гергов предложи на община Варна да апортира акциите си в „ Международен панаир Пловдив “ в „ Пълдин туринвест “ против 16 млн. лв.. Общинският съвет в началото не утвърди договорката, само че тя мина от втория опит.

Областният шеф нападна решението в съда, само че в последна сметка загуби делото.

Последваха два опита на Гергов да промени капитала на „ Пълдин туринвест “. Община Пловдив видимо оказа опозиция. Вторият път обаче беше признато шизофренното решение, с което в този момент съдът се стимулира, с цел да пусне смяната на капитала на „ Пълдин туринвест “. Междувременно водачът на ГЕРБ Бойко Борисов видимо отдръпна поддръжката си за кмета на града Здравко Димитров. Така безпартийният все още Димитров направи последната стъпка и подари панаира на Гергов.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР