Държавата иска да се включи в сделката за ЧЕЗ и

...
Държавата иска да се включи в сделката за ЧЕЗ и
Коментари Харесай

Държавата иска контролният пакет от акции в сделката с ЧЕЗ, шефът на Инерком“, Гинка Върбакова е съгласна


Държавата желае да се включи в договорката за ЧЕЗ и желае контролният пакет. От страна на " Инерком " няма възражения, въпросът е какво ще каже продавачът, защото към този момент има подписан контракт. Това стана ясно от срещата сред премиера Бойко Борисов и членове на кабинета с притежателя на сдружението „ Инерком “ Гинка Върбакова.

Водихме диалог за това, че страната желае да има цялостен надзор върху договорката, с цел да се подсигурява сигурността за крайните консуматори, сподели след срещата Върбакова. „ Ако това ще успокои крайните консуматори, да склонна съм страната да има присъединяване, склонна съм да трансферира присъединяване, стига продавачът в лицето на ЧЕЗ да е склонен с това “, сподели Върбакова. Тя добави, че за разискване на тази опция отпътува за Чехия за договаряния.

Разговорите са на прелиминарен стадий, посочи от своя страна финансовият министър Владислав Горанов, който удостовери желанието на страната за включване в договорката. „ Заявихме, че желаеме да участваме в тази договорка “, сподели той, като посочи, че тя би могла да се финансира или през държавния бюджет, или посредством придобиване през някоя от енергийните компании (вероятно в структурата на БЕХ б.ред.). Горанов посочи, че желанието е за придобиване на контролния пакет.

„ Ние се включваме на стадий при подписан контракт за покупко - продажба и сме в неуместна обстановка, само че виждаме положителната воля от страна на българското сдружение ( “Инерком “) и при положение на единодушие от чешката страна ще бъдете известени “, сподели финансовият министър.
Председателят на „ Инерком “ Гинка Върбакова от своя страна в отговор на въпрос за финансирането на договорката посочи, че в “финансирането е наплъно обществено “, както и че „ става въпрос за финансиране от интернационалните банки, които ще поддържат договорката с наше присъединяване “. Български банки по думите на Върбакова не вземат участие. Тя отхвърли коментар във връзка с съответните финансови институции, като се базира на условията за конфиденциалност.

Припомняме, че по-рано през днешния ден от държавното управление оповестиха за телефонен диалог сред министър председателите на Чехия и България.

" Българският министър-председател помоли чешкия си сътрудник за подпомагане за реализиране на диалози с управлението на ЧЕЗ Груп при положение, че българската страна реши да предприеме дейности за закупуване на активността на електроразпределителното сдружение в страната ни. От своя страна чешкият министър председател обърна внимание на това, че контракти към този момент са били подписани ", оповестиха тази заран от пресслужбата на държавното управление.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР