Държавата има план, ако доставките на природен газ и петрол

...
Държавата има план, ако доставките на природен газ и петрол
Коментари Харесай

Асен Василев: ЕС върви към обща покупка на газ и петрол

Държавата има проект, в случай че доставките на природен газ и нефт от Русия спрат. Това разгласи вицепремиерът Асен Василев във видео изявление, излъчено във вторник на Годишната среща на бизнеса държавното управление, проведена от " Капитал ".

По думите на Василев към този момент се приказва за общи европейски покупки и контракти за природен газ и за нефт и за синхронизирана политика на равнище Европа. " Трябва да използваме опцията да си помогнем взаимно, да имаме обща позиция на външни пазари, а не да се конкурираме и да подвигаме цените ", уточни вицепремиерът.

С войната в Украйна Европа и светът са доста разнообразни. Има фундаментална смяна от гледна точна на бизнеса на веригите за доставки на огромни групи запаси, които се търгуват в света. Когато формираме сюжетите за отговора на рецесиите, залагаме промени в относителните цени, относителните тегла на доста артикули. През идващите 4-5 години пазарът на тези артикули ще бъде напълно друг, уточни Василев, представен от Българска телеграфна агенция.

" Виждаме, че Русия като пазар изчезва за голяма част от света. Невъзможността на Русия да си употребява огромна част от валутните запаси беше изненада за Руската централна банка. Да изплащаш суми в рубли, при изискване че в договорите е записано, че те би трябвало да се изплащат в долари или евро, е несъблюдение на договорите ", добави Василев.

По думите му хората в цяла Европа са отвикнали да мислят за физическото съществуване на стоките и логистиката за това съществуване. " Тази обстановка няма да се промени след два-три месеца, тя ще продължи сигурно няколко години ", предвижда вицепремиерът.

Правителството работи и по по-тежки сюжети, с разширение на спора, да вземем за пример в Молдова, както и за дребна или съвсем никаква годишна продукция на зърно в Източна Европа. " Ако цените на пшеницата се качат нагоре, в Европа ще си решим казуса. Ние в България към този момент го взехме решение с изкупуването на зърното, което е на територията на страната. Но Северна Африка, която е огромен вносител на пшеница, ще има доста безценен самун и това значи неустойчивост на държавните управления и евентуални бежански талази. Всичко това би трябвало да се обхване като политически сюжет, с цел да се видят икономическите му изражения и да се даде постоянна база на бизнеса, с цел да може да работи умерено ", уточни вицепремиерът.

Инфлацията сигурно ще е по-голяма, като се вижда какво става с цените на горивата, на металите и на питателните артикули. Неясно е по какъв начин ще се отрази на растежа на стопанската система, тъй като губим Русия и Украйна като пазари, само че имаме заместващи производства от Европа за артикули, които до момента са идвали от тези две страни, сподели още Василев.

По отношение на бюджета финансовият министър сподели, че с актуализацията в средата на годината би трябвало да се заложат огромни буфери за справяне с бежанска рецесия и за справяне с високите цени на енергоизточниците и храните.

" Трябва деликатно да се моделира резултатът от огромна бежанска вълна в България, тъй като над половината от бежанците, които идват у нас, са деца и това изисква доста грижа и запас. Ние в този момент покриваме тези разноски от националния бюджет, само че рано и или късно ще би трябвало паневропейски пакет от помощи ", сподели още Василев.

" Виждаме твърдо желанието на европейските водачи да се понижи бързо и суровинната взаимозависимост от Русия, въпросът е това да не докара до срив на стопанската система. До две-три години чакам към този момент да има сериозна различна база, на която да е стъпила европейската стопанска система ", добави вицепремиерът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР