Държавата е успяла да емитира нов заем в размер на

...
Държавата е успяла да емитира нов заем в размер на
Коментари Харесай

Държавата взе нов заем в размер на 200 млн. лв., с лихва близо 4,5%

Държавата е съумяла да емитира нов заем в размер на 200 млн. лева Лихвата е в размер на 4,47%. Това е станало по време на вчерашния аукцион, на който бяха преотворени държавни скъпи бумаги (ДЦК) с автентичен матуритет от 10,5-години. Падежът е 27.07.2026 година.

Общият размер на подадените поръчки доближи 230,35 млн. лева, което подхожда на коефициент на покритие от 1,15, показват от министерство на финансите.  

Отчетеният спред по отношение на аналогичните немски федерални облигации е в размер на 263 базисни точки. Най-голямо количество ДЦК на аукциона получиха банките с 80,0 %, следвани от застрахователни сдружения – 14,5 %, пенсионни фондове – 4,5 % и гаранционните фондове – 1,0 %.

Само преди седмица на аукцион съумяха да се изтъргуват всички ДКЦ и тогава беше стихотворец заем в размер малко над 100 млн. лв.. От финансовото ведомство оповестиха още, че спрат да се движат по авансово заложения календар за задължения до края на годината. Като причина беше посочено, че заемите стават по-скъпи и мъчно се пласират.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР