Държавата е на минус с около 100 млн. лева от

...
Държавата е на минус с около 100 млн. лева от
Коментари Харесай

Държавата е на минус със 100 млн. лева от влизането на ББР в ПИБ

Държавата е на минус с към 100 млн. лв. от договорката, при която стана съсобственик в Първа капиталова банка, пресметна финансистът Владислав Панев.
Чрез единствената държавна банка ББР предното държавно управление наля 140 млн. лв. в ПИБ с обяснението, че финансовото подсилване на тази банка е значимо изискване за допускането на България в чакалнята за еврото. Инвестицията провокира скандал, тъй като по това време акциите се котираха по 2.50 лв., а ББР ги закупи двойно по-скъпо - заплати по 5 лв. за акция. В момента книжата на ПИБ се котират на борсата още по-евтино - по 1.70, напомни Владислав Панев в предаването "120 минути " по бТВ.
Преди дни още веднъж Панев разкри, че обратно на уверенията на експремиера Бойко Борисов ПИБ не е поемала ангажимент някой ден купи назад акциите си от държавната Българска банка за развиване. Това е било доказано на общо заседание на частната банка. "Няма съглашение да изкупим акциите на ББР с лихвите, то не може и да има такова ", е споделил изпълнителният шеф на ПИБ Никола Бакалов.
За този отговор разбрахме от пост във фейсбук профила на Владислав Панев, който бе народен представител от обединението "Демократична България " в 45-ото Народно заседание. Панев напомни думите на някогашния министър председател Бойко Борисов, че ПИБ ще изкупи акциите назад, освен това с лихвите. "Сега лъжата лъсва, не че е огромна изненада ", разяснява Панев.
През юни 2020 година ББР влага 141 млн. лева в ПИБ, с което й оказа помощ да усили капитала си. Така на процедура страната закупи 18.3% от капитала на ПИБ, като купи над 28.250 млн. новоиздадени акции на цена 5.60 лева за акция - двойно повече от пазарната цена в оня миг. Днес котировките са още по-ниски - 1.70 лева
Борисов тогава разгласи договорката за извънредно значима за влизането на България в еврозоната, а също по този начин, че ПИБ ще си изкупи акциите назад, тъй че ББР няма да загуби нищо. „ Това би трябвало да бъде записано категорично. Държавата посредством ББР взима акции на ПИБ, само че тя ще си ги изкупи с лихвите назад ", разясни Борисов.
Бившият министър председател и някогашният финансов министър Владислав Горанов споделиха още, че страната ще може да взе участие пълноценно в yпpaвлeниeтo нa ΠИБ след договорката. С дял oт 18.35% дъpжaвaтa нe мoжe дa взимa cъщecтвeни peшeния зa yпpaвлeниeтo нa ΠИБ, само че най-малко можеше да вкара собствен представител в директорския ръб или надзорния съвет. Дори и това не се случи.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР