Държавата да плати с евросредства дистанционните водомери и топломери на

...
Държавата да плати с евросредства дистанционните водомери и топломери на
Коментари Харесай

Диана Ковачева настоява държавата да плати за дистанционните водомери и топломери на домакинствата

Държавата да заплати с евросредства отдалечените водомери и топломери на семействата. Това прикани омбудсманът Диана Ковачева , която се обърна към енергийния министър Румен Радев поради множеството тъжби и сигнали от страна на битови клиенти на топлофикационните сдружения.  На тях ще се наложи да отделят огромен финансов запас, с цел да си купят водомери и топломери с отдалечено отчитане.

Според Ковачева над 50 лв. излиза замяната на топлинния разпределител единствено на един нагревател с нов апарат с отдалечено отчитане. За един водомер за топла вода разноските надвишават 100 лева . Така за преоборудването на малко жилище с две отоплителни тела сумата надвишава 200 лв. .

Омбудсманът упорства страната незабавно да изготви финансов инструмент за обективна поддръжка на повече от 570 семейства на централно топлоснабдяване, тъй като най-късно до 1 януари 2027 година те би трябвало да слагат по-скъпите уреди за отдалечено отчитане на топлинна сила. Това се чака да стане най-масово следващата година, когато изтича вторият десетгодишен гаранционен период на уредите след въвеждането на системата за дялово систематизиране на топлинната сила.

„ Поради поетапното приключване на гаранционните периоди на радиаторните разпределители, както и на валидността на удостоверенията за метрологична валидност на самостоятелните водомери за топла вода, хиляди семейства към този момент получиха наложителни инструкции от своите топлинни счетоводители в 1-месечен период да извършат подмяна на старите средства за дялово систематизиране с нови устройства с отдалечено отчитане “.

Ковачева припомня, че според настоящата нормативна уредба неизпълнението на тези инструкции води до начисляване на служебно повишено ползване на топлинна сила „ на база “ по партидата на клиента и до образуването на изкуствено повишени сметки на стойност десетки и даже стотици левове.

Според нея въпросните спомагателни разноски за домакинстват пораждат на фона на рекордно високите контролирани цени на топлинната сила, които битовите клиенти на топлофикациите заплащат през сегашния ценови интервал.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР