Държавата да обезщети собствениците на прасета. За това настоя омбудсманът

...
Държавата да обезщети собствениците на прасета. За това настоя омбудсманът
Коментари Харесай

Манолова: Държавата да обезщети собствениците на прасета

Държавата да обезщети притежателите на свине. За това настоя омбудсманът Мая Манолова, представена от БНР.

Тя участва на протестен протест в Първомай, в който се включиха хора от околните обитаеми места и от Чирпанско.

Манолова ще упорства страната да обезщети стопаните, които унищожават непринудено прасетата в по този начин нар. " заден двор " по пазарни цени.

Протестиращите обявиха, че упорстват за удължение на периода за заличаване на отглежданите от тях животни. Някои се оповестиха и за анулация на възбраната на епизоотичната комисия, тъй като няма регистрирани заболели животни. Всички обаче желаеха обективни компенсации. Според протестираща жена съответната сума за свиня - майка е най-малко 1000 лева

Директорът на регионалната дирекция по сигурност на храните доктор Камен Янков, който също участва на митинга, изясни, че ограниченията в 20-километровата санитарна зона са наложителни. Той заяви че от специалистите са били тествани 11 обитаеми места в Пловдивско, в които единствено 9 свине не са били унищожени. На притежателите е даден период да създадат това в идващите 24 часа и те са декларирали, че ще се съобразят.

Припомняме, че по-рано през днешния ден стана ясно, че 2,9 милиона евро се отпускат от Европейски Съюз за стерилизация и диагностика. В рамките до 30 дни ще получим още 11 млн. евро, като с втория транш от парите ще се покрият компенсациите за стопаните, които имат регистрирани прасета.

Това заяви зам.-министър Янко Иванов на конференция в Министерство на земеделието по отношение на рецесията с разпространяването на заболяването. Новината идва от срещата на министър Десислава Танева с еврокомисаря по опазването на здравето и сигурността на храните Витянис Андрюкайтис.

В момента има 30 огнища на болестта в 10 региона на страната. Продължава лабораторния надзор и се вършат финални дезинфекции. Последните животни от засегнатите свинекомплекси се умъртвяват. 27 са огнища на болестта при дивите прасета.

Припомняме, първи случай на африканска чума в Югозападна България бе регистриран в база за интензивно стопанисване към Държавно ловно стопанство " Искър ", Самоковско, което значи, че към този момент съвсем няма незасегнати области в страната, откакто подобен случай още предходната седмица прескочи в Южна България.

БАБХ влизат в персонални стопанства и ще търсят живи свине за евтаназия.

Земеделският министър Десислава Танева призна за пропуски в ограниченията за справяне с чумата, а още на 25 юли еврокомисарят по опазването на здравето и сигурността на храните Витянис Андрюкайтис съобщи, че България може да изгуби свиневъдството си.

Свиневъди обявиха, че желаят стоманени ограничения и военно състояние поради разпространяването на африканската чума по свинете.

Правителството на Борисов проспа ограниченията против африканската чума. Дори и през днешния ден, когато би трябвало да се работи интензивно, това не се прави.

Не може да имаш механизмите в ръцете си да решиш казуса и в дневния ред на премиера да бъде среща с ФК Арда, разкритикува на конференция водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова след съвещание на Изпълнителното бюро на партията.

Българска социалистическа партия оферират от остатъка в бюджета да се сътвори фонд, който да дефинира на пазарни цени компенсации на притежателите на умъртвени животни.

Правителството да финансира и ловните дружинки, които да вършат обходи и хигиеничен отстрел.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР