Държавата да не бави плащанията към бизнеса по оперативните програми

...
Държавата да не бави плащанията към бизнеса по оперативните програми
Коментари Харесай

Бизнесът иска държавата да плаща редовно

Държавата да не бави заплащанията към бизнеса по оперативните стратегии и публичните поръчки, да усъвършенства администарцията, която да поеме тежести солидарно с работещите в частния бранш, да се понижат лихвите за забавени осигуровки, да се подкрепят фирмите, принудени да редуцират служащи. Това са част от ограниченията за стабилизиране на стопанската система в изискванията на зараза на ковид, изложени от представителите на работодателските организации пред президента Румен Радев. " Бизнесът най-добре може да дефинира по какви критерии ще се прави оценка кои са най-засегнатите компании и по какъв начин да се дефинира помощта за тях. Това би трябвало да става транспарантно и бизнесмените би трябвало да подскажат по какъв начин най-точно тази процедура да бъде осъществена. ", сподели президентът при започване на срещата. Необходимо е да се одобряват несимволични ограничения за приходите на хората, които са останали без работа и приходи. Критериите са ясни. Тези, на които им е неразрешено да работят и са останали без приходи, би трябвало да бъдат обезщетени. Онези, които имат внезапен спад на продажбите заради това, че са запушени транспортните коридори, също би трябвало да бъдат подкрепени ", съобщи ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

През една такава рецесия няма по какъв начин всички да излезем сухи от водата. Ще има бизнеси, които ще спрат да съществуват. Вероятно ще има претовареност, която ще изчезне. Тази тримесечна мярка за поддръжка на заетостта дава късмет на добросъвестните работодатели, които изпитват краткотрайни усложнения поради рестриктивните мерки, да минат през рецесията, без да приключват заетостта на личния състав си и да запазят приходите на заетите, и да възстановят размера на бизнеса си “. Това сподели на брифинг министърът на финансите Владислав Горанов, след срещна с представители на синдикатите и работодателите.

За поддръжката за запазване на претовареност ще предложим изменение в Кодекса за обществено обезпечаване и ще изградим механизъм, по който юридически лица, изправени пред избора дали да освободят свои чиновници, или да си дадат късмет да ги задържат при себе си, да могат да се възползват от поддръжка от страна на страната в размер на 60% от възнагражденията, които са плащали до момента. Това ще става посредством кандидатстване пред службите по заетостта с подаване на информация за броя и съответни данни за лицата, да които желаят поддръжка. След това тази поддръжка ще бъде трансферирана към юридическите лица, които ще я получават. Те, спазвайки главен принцип – солидарността, ще би трябвало да я добавят до 100% и да не приключват трудовите правни отношения с тези лица.

По отношение с обявените принадлежности в поддръжка на кредитната система, тъй че тя да е сътрудник на бизнеса в спешния стадий, ще предложа на държавното управление нарастване с пакет от 500 млн. лв. на капитала на Българската банка за развиване (ББР), който ще служи в две посоки - издаване на портфейлни гаранции към комерсиалните банки и ББР да взе участие краткотрайно с алтернатива за назад изкупуване в капитала на сдружения. Така краткотрайно ще се обезпечи гратис финансиране на компании, които прибягнат до сходно решение. Владислав Горанов пое ангажимент за открита телефонна линия към МФ за въпроси от страна на бизнеса за неизплатени разноски от страна на страната като длъжник или възложител, разясни финансовият министър.

България е изправена пред четири шока -шок на предлагането, потрес на търсенето, финансов потрес и обществен потрес. Големи браншове в българската стопанска система ще бъдат ударени и спадът може да доближи и да надмине 40-45% от предстоящите и планувани годишни доходи, разяснява от Лондон пред БНР проф.Димитър Иванов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР