Държавата да изработи национална позиция с ясни изисквания и критерии,

...
Държавата да изработи национална позиция с ясни изисквания и критерии,
Коментари Харесай

Национална позиция с ясни критерии към Северна Македония поиска Румен Радев

Държавата да създаде национална позиция с ясни условия и критерии, които да защитят българския народен интерес. Ако Северна Македония желае да я подкрепим по пътя й към Европейски Съюз, ще би трябвало да извърши ясни критерии. Това е безапелационната позиция на президента Румен Радев, който направи изказване след консултативната среща на тематика " „ Преглед на двустранните връзки сред Република България и Република Северна Македония в подтекста на постигнатите резултати от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси и предстоящата покана към Македония за присъединение към Европейски Съюз “. По думите му участниците в срещата са постигнали кардинално единодушие, че са нужни незабавни дейности за разработване на национална позиция.
Тези критерии в отбрана на националния ни интерес, следва да залегнат в преговорната рамка и да станат наложително условия за приемане на Северна Македония в Европейски Съюз, акцентира президентът. Българското държавно управление се ангажира да формулира ясни крайни цели, които да бъдат реализирани преди привършване на преговорния развой за участие на Северна Македония в Европейски Съюз. А също по този начин и съответни междинни цели, които да бъдат решавани на всеки пореден стадий от преговорния развой и то с ясни измерители. Една такава позиция следва да бъде показана и с нея да бъде осведомен българският парламент. Особено внимание би трябвало да се обърне на образователните проекти и стратегии, на текстовете в учебници, надписите в музеи и паметни плочи, както и позициите на публичните медии, безапелационен бе Радев. Той уточни, че е значимо да се очертаят червени линии, които би трябвало да подсигуряват, че европейската интеграция на Македония няма да е за сметка на българската история, език и еднаквост като разменна монета. Трябва доста ясно да се слагат авансово открити условия при неизпълнението, на които, да може да не се дава ход на идващите стадии от преговорния развой. Това би трябвало да е заложено ясно в самото начало на предоставяне на старта на преговорния развой. Такава съответна, открита и градивна позиция, добави той.
Президентът уточни неналичието на съответни условия, измерители и периоди в Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред Република България и Република Северна Македония като причина за фрапантното закъснение на неговото осъществяване от процеса на европейска интеграция на Македония.
Въпреки напъните от българската страна, Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и просветителни въпроси на не реализира особени резултати. Особено в последно време те са притеснителни. Също по този начин и държанието на нашата съседка поражда неустановеност и съмнение, уточни Радев.
Президентът бе безапелационен, че приемането на Република Северна Македония в НАТО и Европейски Съюз е значима стъпка за гарантиране на мира, стабилността, устойчивото развиване и просперитета на Югоизточна Европа. България постоянно е подкрепяла кардинално и поредно европейската и евроатлантическа вероятност на Македония. Припомням, че ние първи признахме независимостта на тази страна, добави още президентът.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР