Държавата чрез министъра на труда и социалната политика насърчава социалните

...
Държавата чрез министъра на труда и социалната политика насърчава социалните
Коментари Харесай

Специална марка ще отличава стоките и услугите, произведени от социални предприятия

Държавата посредством министъра на труда и обществената политика предизвиква обществените предприятия и им оказва поддръжка като основава, записва и поддържа отличителна сертификационна марка за обществените предприятия, техните артикули и/или услуги, като я дава за безплатно прилагане от обществените предприятия, вписани в Националния указател на обществените предприятия в България. Това е планувано в план на Закон за предприятията на обществената и солидарната стопанска система, създаден от общественото министерство и оповестен за публично разискване, предава Българска телеграфна агенция.
В претекстовете към плана написа, че стратегическата цел, която се реализира със законопроекта е обособяването, развиването и насърчаването на икономически бранш, който се характеризира преди всичко със обществена устременост и чиято съществена цел е генериране на позитивна обществена добавена стойност по посока претовареност, витален стандарт и обществено включване на уязвими групи от популацията.
В законопроекта се дава определение за обществена и солидарна стопанска система - форма на предприемачество, ориентирано към една или няколко обществени действия и/или обществени цели, реализирани от предприятия, в това число посредством произвеждане на разнообразни артикули и/или осъществяване на услуги, в съдействие с страната или общините или независимо.
В плана на закон е написано, че обществените предприятия са съществени субекти на обществената и солидарна стопанска система.Те ще се вписват в Национален указател на обществените предприятия в България към общественото министерство, като не се плануват такси за това.
Проектът разделя обществените предприятия на два класа.
За обществено дружество клас А е належащо позитивният счетоводен финансов резултат на предприятието след данъчно облагане за последния регистриран интервал да се разходва повече от 50 на 100 и не по-малко от 7500 лв. за реализиране на обществена активност и/или цел. За предприятието клас А се изисква още не по-малко от 30 на 100 и не по-малко от трима от служащите на предприятието да са хора от уязвими групи.
За обществено дружество клас А+ се изисква да дава отговор на всички законово написани условия за обществено дружество клас А, като има и три спомагателни условия, на едно от които подобен вид предприятия наложително би трябвало да дава отговор. Едно от тях е обществената добавена стойност да се реализира напълно в административните граници на общини, които за миналата година имат ниво на безработица, равно или по-високо от междинното за страната.
Социалните предприятия клас А+ имат опция да бъдат насърчени посредством възмездно основаване в тяхна изгода за развиването на обществените им цели на право на градеж върху парцели - частна общинска благосъстоятелност без търг или конкурс след решение на общинския съвет.
Има опция министърът на труда и обществената политика да предлага стимулирано на Министерския съвет да отпусне целево средства за финансово подкрепяне на образованието за придобиване на професионална подготовка на уязвими хора, наети от обществени предприятия - клас А+, когато икономическата активност се реализира напълно в административните граници на общини, които за миналата година имат ниво на безработица, равно на или по-високо от междинното за страната. Насърчителните ограничения се ползват след регистриране на сдруженията в регистъра.
Социалният министър ще основава електронна платформа, посредством която обществените предприятия ще могат да показват активността си пред заинтригуваните за бъдещи партньорства и взаимна активност.
Основен проблем, който се взема решение от законопроекта, е обвързван с превъзмогване на съществуващите неясноти за методите, по които обществените предприятия могат да се възползват от наличните финансови запаси, заделени по разпоредбите на Регламента по отношение на европейски фондове за обществено предприемачество и Регламента по отношение на Програма на Европейски Съюз за претовареност и обществени нововъведения, заради неналичието на известност на обществените предприятия от страна на вложители и финансиращи организации, написа още в претекстовете към законопроекта.
В България самоопределящите се като обществени предприятия са 4 700, само че след разбор е открито, че една трета от тях не са такива, разяснява неотдавна заместник-социалният министър Султанка Петрова.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР