Държава не се управлява с бягство от отговорност, с квалификации,

...
Държава не се управлява с бягство от отговорност, с квалификации,
Коментари Харесай

Радев: Не се управлява с бягство от отговорност, квалификации, лозунги, противопоставяне


" Държава не се ръководи с бягство от отговорност, с квалификации, лозунги, опълчване на едни браншове от стопанската система и обществото на други. " Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти в Ню Йорк в отговор на въпрос за митингите против държавното управление.

" Държавата би трябвало да се ръководи по този начин, че да има доверието на хората и те ще дадат своето доверие, когато видят, че държавното управление слага преди всичко българските ползи, на българската стопанска система и на българските жители. Когато това не се усеща и има проблеми, заемът на доверие се изчерпва доста бързо и хората потеглят да вземат решение въпросите си и с митинги ", съобщи Румен Радев.

В отговор на въпрос за обещанията на държавното управление да отдели нужното финансиране за поддръжка на производителите, президентът уточни, че доверието остава основен въпрос, защото българите са лъгани нееднократно и " не разчитат на инцидентни взаимни отстъпки, нагаждания и кърпеж. " „ Хората желаят да видят устойчива политика и решения, а с цел да ги видят, би трябвало да има ясна визия, решителност и разговор и преди всичко да се слагат техните ползи, а не на друга страна “, съобщи Румен Радев. Държавният глава прикани държавното управление и производителите да проведат диалози за проблемите в бранша и да бъдат търсени устойчиви решения, които да дадат ясна вероятност за бъдещето и да има повече правдивост.

Президентът подсети, че през септември 2022 година точно България сложи в Европейската комисия въпроса за евентуалната заплаха от несъразмерния импорт на украинска селскостопанска продукция, освен на зърно, и тематиката е била разисквана от европейските институции, тъй че да има своевременна реакция. „ Не беше елементарно, лиши месеци, само че България оказа помощ на Европейски Съюз да разбере казуса, неговата динамичност и капацитета му да внесе неустойчивост в самия съюз, тъй че да се реагира в точния момент “, съобщи президентът.

В отговор на въпрос дали протестиращите производители у нас не могат да доближат метод на произвеждане, тъй че да бъдат конкурентоспособни на пазара в Европейски Съюз, за разлика от производителите в други страни членки, президентът подсети, че към момента не са изравнени дотациите в земеделието сред България и други страни в Европейски Съюз. „ Затова българската страна би трябвало да се отнася с доста по-голямо внимание към този бранш, тъй като той е ощетен няколко пъти. Няма тъждество на дотациите, а надлежно и самото систематизиране на дотациите вътре в страната не е контролирано по-най положителния метод “, уточни Румен Радев. Затова е нужна ясна, устойчива и самодейна политика на България и в самия Европейски Съюз.

Запитан, до каква степен са ощетени производителите в България, откакто са получили големи дотации, президентът уточни, че въпросът е спорен и тежък, само че той следва да бъде заложен на предходни български държавни управления, „ които способстваха точно по подобен механизъм да се разпределят парите “. „ Явно е, че има проблеми и несправедливости при образуването на дотациите и тяхното систематизиране и при метода на реализация на продукцията, само че това не значи, че би трябвало да се упрекват хората, които ни хранят “, акцентира президентът.

В отговор на въпрос дали Движение за права и свободи е част от ръководството, президентът подсети, че Движение за права и свободи взе участие във значимите процеси в конституционните промени, „ което дефинира нашето бъдеще оттук-нататък “. „ Движение за права и свободи гласоподава за решенията на държавното управление и неговото образуване, тъй че без значение по какъв начин ще бъде наричано то, значимо е кой по какъв начин взема тези решения, кой дружно управлява страната “, уточни президентът.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР