Държани под ключ и малтретирани: на външната граница на ЕС

...
Държани под ключ и малтретирани: на външната граница на ЕС
Коментари Харесай

Тежки обвинения: България, Хърватия и Унгария малтретират бежанци?


Държани под ключ и измъчвани: на външната граница на Европейски Съюз бежанци са затваряни на секрети места, а след това - връщани назад. Тежките обвинявания са против България, Унгария и Хърватия. Отправя ги екип проверяващи публицисти.

Български гранични служители на реда патрулират край телената ограда по границата с Турция

Видеозапис демонстрира хора, затворени в порутена колиба, седнали на голия под посред отпадъци. Голи тухлени стени, железни решетки, покривът тече. Няма мебели, няма и тоалетна. Снимките са направени в границите на взаимно следствие на предаването " Монитор " на АРД с " Лайтхаус Рипортс ", " Шпигел ", " Скай Нюз ", " Льо Монд ", " Домани ", Швейцарското радио и телевизия SRF и " Свободна Европа ”-България.

Бараката се намира на територията на български граничен полицейски сектор. Затворените тук хора са, Афганистан или други страни, които търсят протекция в Европейски Съюз.

Кадрите от са снимани в общо пет разнообразни дни. Вратата на бараката се охранява от самото начало, а публицистите следят по какъв начин по-късно хората са качвани в коли и откарвани. Бежанците оповестяват, че от време на време са били затваряни за няколко дни без вода и храна. След това българската полиция ги връща на границата и ги принуждава да се върнат в Турция - без никаква опция да изискат леговище в Европейски Съюз.

" Абсолютно нарушаване на закона ”

Константин Хрушка от Института " Макс Планк " в Мюнхен счита, че сходни практики са неприемливи. " Това е безусловно нарушаване на закона, тъй като при никакви условия не може да се неглижира възбраната за ”, споделя специалистът. Самото отнемане от независимост също е нелегално, както и последващото без каквато и да е процедура.
Редакцията предлага
Фактът, че тези противозаконни практики постоянно се постановат с принуждение, е показан в други видеоклипове. На едно от видеата се вижда по какъв начин българските гранични служители на реда бият с палки лежащи на земята хора. Множество бежанци оповестяват, че са били бити и хапани от кучета, пуснати против тях от българската полиция.

Досега България оставя без коментар питане по отношение на следствието. На конференция предишния понеделник българският министър на вътрешните работи Иван Демерджиев загатна единствено за хипотетично повишаване на агресивността на мигрантите.

Своеволия под носа на " Фронтекс "?

Особено взривоопасно е това, че тези противозаконни арестувания явно се правят непосредствено пред очите на " Фронтекс ". Тази организация на Европейски Съюз дава отговор за граничната и бреговата защита на Общността и работи в това число в България: в границите на интервенция " Тера " 10 чиновници на организацията са ситуирани в региона на българската граница. От документите, с които " Монитор " разполага, излиза наяве, че автомобили на " Фронтекс " неведнъж са снимани недалеч от бараката, където бежанците са били затворени.

Директорът на Хюман Райтс Уоч в Германия Венцел Михалски счита, че е обвързване на чиновниците на " организацията е да спрат практиките на: " Ако си мълчат, те са съучастници. В този смисъл " Фронтекс "  е част от казуса. ”

От организацията споделят, че единствено са подпомагали българската гранична полиция при наблюдението на границата.

Унгария: затва ряни в контейнери за товари

В следствието разкри сходни практики. Кадри демонстрират по какъв начин унгарската гранична полиция вкарва хора в контейнери с палки. Търсещите леговище оповестяват, че са били заключени в такива контейнери в продължение на часове, още веднъж без вода и храна. След това те също са отведени с рейс до граничния пункт и принудени да се върнат в Сърбия.

Алесандро Манджоне от организацията " Лекари без граници " в Сърбия споделя за многочислени случаи на потребление на пикантен спрей в контейнерите. Очевидно това се прави, с цел да се сътвори пространство, в което да могат да се затварят повече хора в контейнерите. Унгарското държавно управление отхвърля всички обвинявания.

Порочни практики и в Хърватия

Още през 2021 година друго следствие сподели по какъв начин - без никаква опция да аплайват за леговище и никаква процедура. Тогава Европейската комисия осъди сходни практики като противозаконни и прикани за следствие. 

Българската гранична полиция е подпомагана от чиновници на Европейската организация " Фронтекс "

Досега неведнъж са се появявали видеозаписи на бежанци, натъпкани в микробуси от хърватската гранична полиция. Засегнатите лица оповестяват, че постоянно им се е налагало да стоят в тези микробуси с часове при високи температури, без прозорци и без вода, преди да бъдат принудени да се върнат назад през границата.

На питане хърватското държавно управление написа, че не може да разяснява сходни известия от бежанци. Хърватската полиция обаче съблюдава европейското и националното законодателство.

" Огромно пренебрежение към хората ”

За Венцел Михалски следствието показва, че Европейски Съюз към момента няма воля да наложи отбрана на човешките права на външните граници на Европейски Съюз: " Очевидно те желаят отношението към мигрантите на външните граници да бъде толкоз възпиращо, че хората даже да не си помислят да идват в Европа. С очите си виждаме едно голямо пренебрежение към хората ", споделя той.

Още през ноември Европейската комисия се изрече в поддръжка на дружно с Хърватия и Румъния. Зачитането на главните права е обезпечено на българската граница, съобщи EK.

Във връзка с новите следствия Еврокомисията разяснява, че приема доста съществено изказванията за " непозволени дейности " по външните граници на Европейски Съюз. Същевременно обаче показва, че съответните страни са виновни за гарантиране на спазването на главните права на външните граници и за следствие на изказванията.

Още по тематиката - това видео:
Какво се случва на хърватската граница?
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР