Държането на опозиционера Алексей Навални под домашен арест по делото

...
Държането на опозиционера Алексей Навални под домашен арест по делото
Коментари Харесай

Домашният арест на Навални е бил политически мотивиран, реши Съдът в Страсбург

Държането на опозиционера Алексей Навални под домакински арест по делото " Ив Роше " е било политически стимулирано и е лимитирало правата му. Това реши Европейският съд по правата на индивида по тъжба на Навални, заяви съветската работа на Би Би Си. 
 Арестите на Навални са политически стимулирани, реши Съдът в Страсбург
Съдът в Страсбург постанови, че Русия би трябвало да заплати на Навални обезщетение в размер на 20 000 евро и 2500 евро за правосъдни разноски.

Според съда карцерът на Навални не е преследвал законна цел, а е бил необходим, с цел да бъде изолиран опозиционерът. 

Алексей Навални беше под домакински арест в границите на 10 месеца през 2014 година, до момента в който течеше делото " Ив Роше ", в което той получи условна присъда, а брат му Олег беше наказан на 3,5 години затвор. 

Според съда обаче съветското законодателство е разрешавало в тази ситуация да се наложат и други ограничения за неотклонение и в този случай са нарушени член 5 и 10 от Европейската спогодба за отбрана на правата на индивида - " Право на независимост и персонална цялост " и " Свобода на изложение на мнение ". Европейски съд по правата на човека добавя, че ограничението на правата на Навални е било за " подтискане на политическия плурализъм ".

Решението може да бъде обжалвано. 

Навални назова в Инстаграм решението на съда " победа ". От Кремъл пък оповестиха решението за " много ненадейно " и допълниха, че не могат да се съгласят с него.

Това е второто решение на Европейски съд по правата на човека в интерес на Навални против дейности на съветските управляващи в границите на половин година. 

През ноември предходната година Съдът в Страсбург се произнесе по делото " Навални против Русия " и постанови, че опозиционерът е бил преследван по политически аргументи. Делото беше за седем ареста на Навални сред 2012 и 2014 г.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР