Дарител осигури 20 килограма злато за позлатяване на кубетата на

...
Дарител осигури 20 килограма злато за позлатяване на кубетата на
Коментари Харесай

Кой е толкова богат и щедър?! Дарител осигури 20 килограма злато за кубетата на Царевец

Дарител обезпечи 20 кг злато за позлатяване на кубетата на патриаршеския комплекс в крепостта " Царевец " във Велико Търново. Инициативата е на Обществения комитет " Асеневци ". Позлатяването ще направи екипът, който е работил на кубетата на катедралния храм " Св. Александър Невски " в София и на храм-паметника " Рождество Христово " в гр. Шипка, осведоми БНР.

След подписване на контракт с Община Велико Търново ще бъде изработен оглед на покрива на Патриаршията, който се нуждае от ремонт преди позлатяването, уточни ръководителят на комитет " Асеневци " Марин Павлов. " Целта на позлатяването на кубетата е да се подчертае, че от Царевец 200 години българската страна се е управлявала ", изясни той.  

" За три месеца считаме, че работата по позлатяването ще бъде приключена ", добави ръководителят на плана  доц. Симеон Захариев Проектът е за 600 000 лева Парите ще се събират с дарения.   Проверка откри, че все още борсовата цена на един грам 14-каратово злато е близо 40 лева, написа Блиц. Стойността на златото, което ще отиде за позлатяването на кубетата на Патриаршеския комплекс на хълма, възлиза на 800 000 лв..
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР