Дарение от златни кюлчета с изображения от старите български столици

...
Дарение от златни кюлчета с изображения от старите български столици
Коментари Харесай

​Дарение от златни кюлчета с български столици получи Историческият музей в Русе

Дарение от златни кюлчета с изображения от старите български столици получи Историческият музей в Русе от частно лице. Колекцията се съхранява доста строго и ще бъде показана в бъдещи тематични изложения. Сбирката е дарена от Йорданка Чакърова от Русе, в памет на нейния татко, който е бил боен.

Общото тегло на златните кюлчета е 5 грама. Те съставляват колекционерска поредност „ Столиците на България " от 1999 година, направена от монетната къща у нас. Представени са обекти и пейзажи от Плиска, Велики Преслав, Търново, София, Пловдив, нос Калиакра, Видин, Никопол, крепостта Подвис и Охрид.
Проф. Николай Ненов, шеф на Историческия музей-Русе: За 2020 година това е първото подаяние за музея и за нас то е изключително скъпо освен тъй като е злато. Г-жа Чакърова прави това подаяние в памет на своя татко и ето тази връзка сред паметта на старите русенци с един подобен жест е значим за нас, тъй като по този метод ние имаме предмети с истории.
Всяко кюлче има личен документ с характерност на производителя. То е съпроводено и с историческа информация на интервала, през който градът е бил столица, владетелите, които са управлявали и ролята, която е имал за цялостното развиване на страната.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР