Дарение на картини, рисувани от студенти от Шуменския университет Епископ

...
Дарение на картини, рисувани от студенти от Шуменския университет Епископ
Коментари Харесай

Шуменският университет с дарение за Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Софиямед“

Дарение на картини, рисувани от студенти от Шуменския университет " Епископ Константин Преславски ", получи през днешния ден екипът на Клиниката по инфекциозни заболявания на УМБАЛ „ Софиямед “. Дарението бе предадено персонално на началника на Клиниката проф. доктор Георги Попов, д.м.н. и старшата сестра Милена Илиева от Ректора на Университета проф. д.и.н Георги Колев, доцент доктор Росица Михайлова - декан на Педагогическия факултет, доцент доктор Здравко Кузманов – научен секретар, и проф. Валери Чакалов – учител в компетентност „ Педагогика на образованието по изобразително изкуство “. Това оповестиха от лечебното заведение.

Произведенията на изкуството са направени особено за пациентите и екипа на Клиниката в „ Софиямед “ от студенти 4 курс от компетентност „ Педагогика на образованието по изобразително изкуство “ към Педагогическия факултет на Университета по време на благотворителен пленер, провел се в Държавния културен институт „ Двореца “ в Балчик в интервала 31 юли – 4 август 2023 година Ръководителят на пленера проф. Чакалов презентира творбите пред екипа на Клиниката и дружно с нейния шеф проф. Попов и останалите посетители избраха местата, където те да бъдат изложени.

Картина под формата на диптих, представляваща абстракция на северния и южния плаж на Балчик и бетонен пристан, бе първата творба, която украси пространството пред кабинета на проф. Попов.

От своя страна проф. Чакалов презентира творбата като посочи, че вероятността в нея е реализирана посредством естетика на цветове и релефи на разнообразни индустриални материали. Той заключи, че всички картини, без значение от употребяваните техники, са с морски претекст, чиято символика има за съществена цел да влияе за психическа релаксация на пациентите, пред които тя се експонира.

Проф. Попов благодаря на Ректора на университета за самодейността, както и на студентите, присъединили се в нея: Десислава Тивчева, Йоана Иванова, Горан Пюскюлиев, Антоанелия Хубанчева, Андриян Ангелов и преподавателите: проф. Валери Чакалов и доцент доктор Светозар Чилингиров.

Ръководството на лечебното заведение изрича своите най-искрени благодарности на Шуменския университет " Епископ Константин Преславски " като желае на академичната общественост здраве и още доста мотиви за положителни срещи.

Това е второ следващо подаяние за Клиниката по инфекциозни заболявания в лечебното заведение от създатели от Шумен. През юли 2023 година тя получи подаяние от картини на възпитаници от СУ " Сава Доброплодни ". Те към този момент ще красят болничните стаи, а творбите на студентите от Шуменския университет ще бъдат изложени в общите пространства на Клиниката.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР