Дано времето на правен вакуум не продължи твърде дълго и

...
Дано времето на правен вакуум не продължи твърде дълго и
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов: Тормозът от лихвари и колектори – как да защитим потребителите?!

Дано времето на юридически вакуум не продължи прекомерно дълго и един идващ работещ парламент приключи процеса, с цел да успеем да защитим най-онеправданите и уязвими хора от произвола, който през днешния ден към момента те не престават да търпят.

Единственото противопоставяне на изнудването и принудата е работещ закон , сподели ексшефът на КЗП

Зная, че мнозина критици, когато прочетат единствено подзаглавието, незабавно ще бързат да кажат: „ Но това нали и в този момент са закононарушения?! Кой пречи да се залавят отговорните?! " Тези критици са в огромната си част тези същите, които след възбраната на райския газ пък тръбяха: „ Защо го забранявате? Забраненият плод постоянно е по-примамлив! " Но въпросът в последна сметка е: не е ли най-добре да се стремим да засилим оптимално законовата отбрана във връзка с потърпевшите и онеправданите?! Мисля, че отговорът е явен.

Още повече когато приказваме за жертвите на така наречен „ колектори ". Жертви на едно в действителност чудовищно събитие: в множеството случаи първичното обвързване не е в изключително огромен размер; то обаче нараства стремглаво, в десетки, а и стотици пъти след предаването му за събиране на колектора - такси, ЧСИ, правосъдни разходи и така нататък А тук приказваме за най-уязвимите групи консуматори: пенсионери, които не са платили сметка за телефон или интернет; хора, останали без работа или с ниски приходи, прибегнали непредпазливо до бърз заем.

И единствено една скоба, като казахме бързи заеми - в последните години имаше забележителна интензивност на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) в битката с нелоялните практики на сдруженията, които ги дават. Наскоро „ Кредисимо " отнесоха няколко санкции за това, че в едни случаи икономисват информация, наложителна по закон, а в други - заблуждават клиентите си, че са номер 1 на пазара; преди този момент „ Профи заем " бяха глобени поради погрешното обръщение за закрепена рента, която се оказваше плаваща, а „ БНП Париба " - за това, че сякаш дават заеми без рента, а си я вземат през „ такса-ангажимент ".

Тези и други образци могат да бъдат открити на уеб страницата на КЗП и са показателни, че когато има законова основа, нарушаванията се откриват и санкционират. Даваме ги и с цел да илюстрираме очевидната празнина във връзка с колекторите, защото преди единствено две-три години КЗП се произнесе със възбрана на нелоялна комерсиална процедура във връзка с колекторската компания „ Финанс Про Колект ", само че съдът анулира решението й с аргумента, че тази активност не попада в приложното поле на закона.

Освен това, тя се прави както от регистрирани единствено по общия ред търговци, по този начин и от хора, които работят като откровени лихвари и изнудват задлъжнелите граждани; в следствие постоянно се стига до физическа кавга, оскърбление, душевен тормоз. Немалка част от колекторите притискат хората да заплащат отговорности с изтекла погасителна отминалост, без да разяснят това, даже противоположното - потвърждавайки, че в случай че не се заплати, ще настъпят „ още по-сериозни последствия ".

От изнесените данни в последните месеци излиза наяве, че колекторският бизнес в България се прави оценка на към 5 милиарда лева, а в секретното деловодство на Народното събрание отлежава отчет на ДАНС с разбор на схеми, в които тези средства се въртят евентуално прекомерно надалеч от ръба на закона. Засегнати са стотици хиляди български жители.

На фона на посоченото дотук стартира да излиза наяве за какво най-сериозният от няколкото опита за приемането на специфичен закон не беше завършен до дъно. Да напомним в резюме хронологията на събитията при ръководството на сваленото постоянно държавно управление: още през януари вицепремиерът Корнелия Нинова разгласи, че ще внесе нов закон за споразумяване на връзките по събиране на задължения на консуматори към търговци. И го направи: направеният план мина през всички вероятни етапи и процедури на разискване, рационализиране, изглаждане на текстове, приемане на забележки и беше признат на първо четене в Парламента. И тук обаче, какво мислите, стана: оказа се, че правните корифеи от „ ИТН " имат доста съществени забележки от кардинално и правно-техническо естество и с процедурни хватки блокираха процеса. Само ще посочим, че в поискания от тях оптимален период от 28 дни сред първо и второ четене показаха една страничка публицистични ремонти... А, и в това време смъкнаха държавното управление. Не поради това, несъмнено.

Какво оферираше този закон и за какво в последна сметка срещна отпор?!

Първо: регистрация и чисто правосъдно минало за колектора и личния състав му;

Второ: колекторът не може да желае повече пари от това, което потребителят дължи на главния търговец, и единствено и само рента за веселба, само че не повече от законната;

Трето: ясни забрани на дейности от страна на колектора, които засягат достойнството и достолепието на жителите или накърняват положителното им име;

И четвърто и може би най-важно: надзор и наказания - планувано е КЗП да постанова санкция до 50 хиляди лева за всяко нарушаване, както и отнемане от право колекторът да упражнява активността до 1 година, а при наново нарушаване - двоен размер на глобата.

Това е - малко и ясно.

В умозаключение - нека времето на юридически вакуум не продължи прекомерно дълго и един идващ работещ парламент приключи процеса, с цел да успеем да защитим най-онеправданите и уязвими хора от произвола, който през днешния ден към момента те не престават да търпят.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР