Дано това да продължи още дълги годиниСъвременният рок е нещо

...
Дано това да продължи още дълги годиниСъвременният рок е нещо
Коментари Харесай

Живите легенди на рока, които още ни радват

Дано това да продължи още дълги години
Съвременният рок е нещо като нелегално дете на шедьоврите, които се създаваха десетилетия наред. Нещо повече. Мнозина оповестиха рок музиката надали не за мъртва. Това към този момент не е правилно, тъй като в по-сложните течения като прогресив и джаз рока, огромните имена са налице.Но като цяло, в случай че приказваме за митове, мнозина от тях към този момент не са сред живите. Кои останаха, с цел да продължим да им се радваме.

Пол Маккартни (роден на 18 юни1942 г.)

Той е един от най-успешните композитори и рок-музиканти в света, един от дребното реализатори с две звезди в Залата на славата на рокендрола - като член на The Beatles и като солов актьор, притежател на 18 награди " Грами " и притежател на ордена на Британската империя за заслугите си към музиката.

Мик Джагър (роден на 26 юли1943 г.)

Един от най-популярните, авторитетни и дълголетни фигури в рока, ултимативният рокенрол фронтмен - Мик Джагър е индивидът, въодушевил музикалната кариера на хора като Дейвид Боуи, Иги Поп, Стивън Тейлър, Лени Кравиц и други 59 години след основаването си, с 30 студийни и 13 концертни албума, Rolling Stones не престават да вършат музика и да обикалят света на турнета. Групата постоянно е давана за образец за това, че трансформира целия бизнес модел на известната музика. Но и тук има загуба - наскоро умря Чарли Уотс...

Робърт Плант (роден на 20 август 1948 г.)

В продължение на пет десетилетия мощният непогрешим глас на Led Zeppelin въодушевява безчет огромни рок-музиканти - от Фреди Меркюри и Аксел Роуз, до Крис Корнел. Или както го разказва Енциклопедия Британика: " Плант основава това звучене, което ще дефинира бъдещето на хардрок и хеви метъл пеенето ".

Дейвид Гилмор (роден на 6 март1946 г.)

Гилмор се включва в Pink Floyd две години след основаването на истинската група, като след това заменя напълно вокалиста и главен текстописец Сид Барет. Към неговата сметка се пишат някои от най-впечатляващите рок албуми на всички времена като The Dark Side of the Moon, Wish You Were Here, и други

Ерик Клептън (роден на 30 март1945 г.)

Единственият музикант, който е включван три пъти в Залата на славата на рокендрола - по един път като солов реализатор, като китарист на бандата " Ярдбърдс " и като член на " Крийм ". Клептън e основател на части като Cocaine, Layla, Sunshine of Your Love, White Room, Stormy Monday и други Има 18 награди " Грами ", кралски медал за заслуги към английската просвета и е вторият най-хубав китарист на всички времена съгласно Rolling Stone - изпреварен само от великия Джими Хендрикс.

Ричи Блекмор (роден на 14 април1945 г.)

Един от основателите на Deep Purple, минал през Rainbow и отдал последните си години на солова кариера във фолк-рока, Ричи Блекмор умерено може да се подреди измежду най-впечатляващите китаристи на ХХ век. Неговите рифовете в Smoke on the Water, Mistreated, A Light In the Black и Man on The Silver Mountain са измежду емблематичните композиции в историята на рока.Един популярен, извънреден музикант! Донесъл доста щастливи мигове на милиони почитатели по света.

Ринго Стар (роден на 7 юли 1940 г.)

Ринго се причислява към The Beatles две години след образуването на истинската тайфа от Ливърпул, само че естествено оставя своята непогрешима диря - както споделя Стив Смит от Journey, можеш да слушаш единствено звука от барабаните му и отново ще разпознаеш коя е песента. Последният му солов албум излезе единствено преди два месеца, като още веднъж го събра със сър Пол Маккартни.

Ози Озбърн (роден на 3 декември 1948 г.)

Гласът на Black Sabbath, " Кръстникът на хеви метъла ", основателят на фамозния Озфест в Аризона (станал платформа за изява на някои от най-хубавите млади метъл банди), първата огромна риалити-звезда, трансформирал фамилния си живот в шоу - всичко това е единствено дребна част от легендата на обичания ни гамен от Бирмингам Ози Озбърн.И Ози има една паметна фраза - " е гати индивида съм, щом още съм жив... "

Ангъс Йънг (роден на 31 март1955 г.)

Високият 157 см китарист, постоянно облечен в ученическа униформа с къси панталонки, основава AC/DC дружно с брат си Малкълм през 1973 година Днес Ангъс е единственият деен член на истинския състав на именитата тайфа. За страдание Малкълм Йънг умря на 18 ноември 2017, три години откакто се отдръпна от сцената поради заболяване от деменция. Ангъс - това е неповторимият тон на китарата на AC/DC, който те зарежда с гигантска сила.

Джими Пейдж (роден на 9 януари1944 г.)

Китарист-виртуоз, музикален " мозък " на Led Zeppelin, осъществяванията на Пейдж в части като Stairway To Heaven, Dazed and Confused, The Song Remains the Same трансформират разбирането за това какъв брой богато и въздействащо може да бъде звученето на електрическата китара.

Роджър Уотърс (роден на 6 септември 1943 г.)

Един от създателите на Pink Floyd дружно със Сид Барет, Ник Мейсън и Ричард Райт, напуснал след скандал през 1984 година, Роджър Уотърс е създателят на голямото болшинство от текстовете и много огромна част от музиката на групата. Уотърс е и основният идеолог на концептуалния албум The Wall. А тази година, към този момент на 78, съумя да се ожени за пети път!

Браян Мей (роден на 19 юли1947 г.)

Най-добрият музикант измежду астрофизиците (и най-компетентният астрофизик измежду рок-музикантите), Браян Мей трансформира песните на Queen в многопластова естетика от китарни осъществявания. Основният му инструмент се споделя Red Special или " Старата дама " - електрическа китара, проектирана и направена от самия Мей и неговия татко Харолд още през 60-те години.

Роджър Долтри (роден на 1 март1944 г.)

Един от най-харизматичните лица на рок-сцената, Роджър Долтри е създател и вокалист на групата The Who, като наред с това развива и кариера като солов реализатор. Гласът му ще остане в историята на музиката с Baba O`Riley, My Generation, Who Are You и други

Алис Купър (роден на 4 февруари 1948 г.)

Мечове, гилотини, кръв, електрически столове - всеки концерт на Алис Купър наподобява като зрелищен театър. Купър е един от най-харесваните хеви метъл реализатори, първият, който вкарва хорър-елементите измежду театралните атрибути на рока.

Карлос Сантана (роден на 20 юли1947 г.)

Още откогато звездата на триумфа му изгрява на " Уудсток " през 1969 година, Сантана намира неповторимо място в света на рока, като смесва китарни солови осъществявания с блус и обичайната латиноамериканска музика.

   
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР