Данните за участието на кмета на Варна Благомир Коцев в

...
Данните за участието на кмета на Варна Благомир Коцев в
Коментари Харесай

Какво съдържа сигналът за офшорките на варненския кмет

Данните за присъединяване на кмета на Варна Благомир Коцев в 9 компании, регистрирани в Малта, са от изтеклите документи, известни под името „ Панама пейпър ”. Информацията е за интервала сред 2017 и 2022 година, съобщи в изявление за Дарик редакторът на Радио и Телевизия „ Истина и Свобода ” Александър Иванов. Той е създател на сигнала за допустима несъответственост на Благомир Коцев като кмет, поради който Общинската изборна комисия направи публично питане до Търговския указател на Малта. Оттам дадоха отговор, че информация може да бъде предоставена след експлицитното единодушие на Коцев, на който е даден период до 1 февруари да подава такова, а до 7 февруари да показа документи, опровергаващи сигнала. Иванов приготвя сигнал против Коцев за негово присъединяване във компании, регистрирани на Маршаловите острови. Такъв сигнал към този момент е подаден от друго лице в ОИК, откъдето са създали питане до Търговския указател на островната страна. Александър Иванов е входирал и сигнали за присъединяване на кмета на кмета на София Васил Терзиев в няколко компании.

Разровихме така наречен „ Панама пейпър ” с данни за офшорни компании в Панама, Маршаловите острови и други офшорни местенца, където хората си крият капиталите и парите, вършат фирмички и не заплащат налози в България. Там излязоха тези 8-9 компании на господин Коцев, в които той има дялове или присъединяване като шеф и шеф. За страдание, защото това е отчасти изтекла информация по незнайни пътища, нямаше по какъв начин да проверим дали и по кое време е напуснал компаниите си, има ли дялове, има ли други компании в Малта. Затова поискахме от Общинската изборна комисия във Варна да създадат инспекция на тези данни, пратихме им имената на компаниите. Казахме, че ще настояваме да създадат публично питане до Търговския указател на Малта, което те направиха.

Вероятно за интервала сред 2017 и 2022 година, тъй като той беше напуснал някои от компаниите, имаше такива данни. Тъй като нямаме достъп до регистъра, с цел да проверим, настояхме ОИК да си свърши работата и те си я свършиха съвършено, за което ги поздравяваме.

Бил е шеф на 2-3 места, бил е шеф, бил е някакъв прокурист. За дялове не можахме да кажем с решителност. В момента пишем още един сигнал до ОИК Варна, защото се оказа, че има офшорки и на Маршаловите острови, които пък държат малтийските офшорки. Ако е напуснал компаниите в Малта, ще желаяме да се направи инспекция дали е напуснал офшорките на Маршаловите острови. Това го има като обществени данни, дори в уеб страниците „ Bird ” и „ Биволъ ”. Това е общ указател, който обгръща „ Панама пейпър ”, „ Пандора пейпър ” и Маршаловите острови – няколко доста екзотични и обичани местенца на българските милионери, където да си крият паричките. Регистърът е общ и може да го ровите, в случай че желаете.

Да, в най-хубавия случай е до 2022 година, а някои са до 2017 година Все отново там има някои податки, които българските държавни органи би трябвало да разровят. Какво е ставало 2023 година – не е ясно.

Не, занапред ще го пишем. Не знаех, че има различен подаден сигнал, евентуално сътрудниците от „ Bird ” или „ Биволъ ” са си свършили работата. Да уточня, че не сме подавали сигнали за вашите районни кметове. Там не сме разравяли нещата, защото е малко надалеч от нашите ползи.

Нашите ползи са да няма предприемачи в ръководството и в политиката. Да си вършат бизнеса като бизнесмени и да не се бъркат в неща, които не схващат, като вашия кмет и като нашия кмет на София, да си гледат парите, компаниите и ползите. Няма никакво съображение някакъв милионер да става кмет, министър или народен представител, защото това е спор на ползи. Трябва да си напусне бизнеса и да си гледа напълно ръководството на града като добър собственик, а не да има компании, които кой знае какво ще вършат и какво ще получават като публични поръчки. Това се назовава корупция. Напускаш - ставаш политик, не напускаш – оставаш си предприемач. Това е нашият интерес.

Не мога да подсигурявам нищо, защото не съм ровил в регистъра на Малта. Затова питах способния орган ОИК Варна да свърши тази работа. Аз не съм нито държавна институция, нито служител на реда, нито проверяващ орган. Така че няма по какъв начин да подсигурявам, защото не съм чел регистъра.

Главно корабно агентиране и може би транспортни услуги. Информация е частична и много нищожна. Не е цялостният размер на регистъра, а единствено някакви извадки.

Те бяха дейни към датата, когато ровихме. Твърде евентуално е някое да е закрито, а друго да го е напуснал, само че няма по какъв начин да се знае, до момента в който няма формален отговор от Търговския указател на Малта. Ако вашият кмет откаже да даде единодушие да се ревизира публично в регистъра, ОИК има цялостно съображение да го в профил, защото това ще подухва задоволително твърди подозрения за неговото положение във компаниите. Ако желае, след това да апелира пред ЦИК и пред съда, само че съдът ще го принуди да си разкрие фирмените секрети.

Има 30-дневен период след полагане на клетвата като кмет, в който би трябвало да направи крачки да излезе от всички компании и да напусне всички постове. Това става със заявление, с прекачване и продажба на дялове, както Васил Терзиев го е направил с някои компании, само че с някои не е съумял. Вашият кмет не знам дали изобщо е подхванал опити да направи това нещо. Може би се е надявал, че няма кой да рови офшорните регистри, само че има кой да рови.

Това към този момент може да се установи в съда. Например, в случай че е излязъл от компаниите, продал е дяловете, а Търговският указател на Млата по някаква причина не го е отразил. Тогава би могъл да излезе изсъхнал от водата, само че това е научен въпрос.

Общо са три. Единият е за българска компания, другият е за три британски компании, а третият е за американска компания, в която е шеф. Там намерихме данни в комерсиалните регистри. Част от третия сигнал е и една компания, позиционирана в София, само че без регистрация в България, което е доста необичайно и очевидно тя е записана в чужбина. ОИК София изиска превод на данните от Англия и Съединени американски щати, направихме го с лицензирана компания и го предадохме на ръководителя Полина Витанова. Те също би трябвало да създадат запитвания до три регистъра – английския, американския и на страната, където е записана последната му компания, в която се води шеф и ръководещ съучастник. Пак дублирам, предприемачите вън от политиката и политиците вън от бизнеса, би трябвало да има Китайска стена сред двете. Или работиш за народа си, или работиш за себе си във компанията, приблизително състояние няма.

Той отново е от ПП-ДБ, отново е на огромен град и сега се води дело поради проблеми с машините за гласоподаване. Там имаме цяла разработка, че машинното гласоподаване е нелегално. Дали сме го в Народното събрание, в министерството на електронното ръководство и на някои претенденти за кметове, които апелират избора на техните съперници поради машините за гласоподаване. В София Ваня Григорова е на път да завоюва делото тъкмо заради проблеми с машините за гласоподаване. В София изборите са тотално подправяне на втория тур и може би тя даже е била определена за кмет, само че това ще го каже съдът.

Да, тъй като те се оказаха предприемачите. Ровихме и за гербаджийски кметове, само че не успяхме да намерим данни, за жалост. С най-голямо наслаждение бихме ровили за кметове на Българска социалистическа партия и изключително на Движение за права и свободи, само че те са много по-умни и вършат нещата както би трябвало. Докато тези от ПП-ДБ са с голямо самочувствие, надменност и безочливост и си мислят, че няма кой да ги хване да дават отговор за дейностите си. Като стартираме от кметовете и свършим с министрите.

Нашата медия е изцяло непрофесионална, вършим я запалянковци. 8 индивида сме – дописници и трима редактори, нямаме основен редактор. Имаме много попадения, които даже непрофесионалисти могат да създадат, стига да знаят какво да търсят и за какво.

Цялото изявление с Александър Иванов може да чуете в звуковия файл.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР