Данните за Обединеното кралство показват, че Великобритания е единствената икономика

...
Данните за Обединеното кралство показват, че Великобритания е единствената икономика
Коментари Харесай

Великобритания е единствената икономика от Г-7, която остава под нивата отпреди пандемията

Данните за Обединеното кралство демонстрират, че Англия е единствената стопанска система от Г-7, която остава по-малка, в сравнение с е била преди пандемията, макар усъвършенстваните резултати през второто тримесечие, които понижиха опасенията от криза, написа Financial Times.

Данните на Службата за национална статистика, оповестени в петък, демонстрират, че брутният вътрешен артикул на Обединеното кралство за трите месеца до юни тази година остава с 0,2 % под равнището, което доближи през последното тримесечие на 2019 година

За разлика от неуспеха на Обединеното кралство да се върне към предпандемичните равнища, стопанската система на еврозоната доближи 1,8% над равнищата от 2019 година през второто тримесечие. Съединени американски щати се възвърнаха до предпандемичните равнища до началото на предходната година.

Данните сочат, че стопанската система на Обединеното кралство е навлязла в рецесията с разноските за живот, преди да е съумяла да се възвърне изцяло от пандемията, като разкриват предизвикването, пред което е изправена новата министър-председателка на Англия Лиз Тръс.

Коментирайки проектите на държавното управление за понижаване на налозите и взимане на заеми, Пол Дейлс, основен икономист за Обединеното кралство в Capital Economics, съобщи, че оповестените през днешния ден данни " вършат фискалните проекти на канцлера да наподобяват още по-несъстоятелни ".

Обявеното предходната седмица понижаване на налозите с 45 милиарда паунда, финансирано с дълг, провокира разтърсвания на валутните пазари, което принуди Английската централна банка да предприеме незабавни дейности, с цел да избегне срив в пенсионния бранш на Обединеното кралство. Предвид прогнозите, че плануваните от държавното управление данъчни съкращения ще задържат инфлацията по-висока за по-дълго време, пазарите към този момент плануват доста по-високи лихвени проценти доникъде на идната година.

" Цялостната картина е, че стопанската система е в по-лошо положение, в сравнение с смятахме до момента, даже преди да е усетено цялостното влияние на внезапното повишение на инфлацията и скока на разноските по заемите ", сподели Дейлс.

" Щетите, нанесени на предлагането в стопанската система от Ковид и Брекзит, са даже по-големи, в сравнение с се смяташе до момента ", сподели той.

Някои детайлности в известието за данните разкриват също, че семействата са потърпевши от високата инфлация. Реалният наличен приход на семействата спадна с 1,2% през второто тримесечие, което е най-големият от четирите поредни спада, защото бързо растящите цени понижиха цената на заплатите. 

Коефициентът на икономисване на семействата се намали до 7,6% от 8,3% през предходното тримесечие и от 26,8% при пика му през второто тримесечие на 2020 година, когато страната беше в строга изолираност. Този индикатор към момента е над равнищата отпреди пандемията, което допуска, че семействата имат опция да поемат някои бъдещи шокове в приходите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР