Данните за Брутния вътрешен продукт е немислимо да се манипулират

...
Данните за Брутния вътрешен продукт е немислимо да се манипулират
Коментари Харесай

НСИ: Данните за БВП е немислимо да се манипулират

Данните за Брутния вътрешен артикул е немислимо да се манипулират или изкуствено да завишават. Това съобщи пред публицисти ръководителят на Национален статистически институт Сергей Цветарски по отношение на отправени рецензии от страна на левицата, че растежът изкуствено се завишава, с цел да се хвали кабинетът.

„ Нашите експерти към този момент няколко пъти обясниха, че методите, по които се пресмята Брутният вътрешен продукт и оттова би трябвало да се види, че е невъзможна такава операция да се направи по избор на който и да е – дали да разкрасяваме едни данни или назад да занижаване. Аз не мога да си отговоря на въпроса по какъв начин това може да се случи. Дори го схващам като засегнатост към нашата работа, че някой може да извърши такава операция. Няма по какъв начин да стане “, безапелационен е Цветарски, представен от БГНЕС.

Председателят на Национален статистически институт изясни, че ясно са показани съставените елементи по какъв начин се пресмята Брутният вътрешен продукт, видни са и докладите от съответните компании, докладите за импорт и експорт. “Всичко това са документи, не могат да бъдат сменени “.

Цветарски отхвърли и изказванията, че растежът се завишава поради кандидатстването за „ чакалнята “ на еврозоната.

„ Това пък въобще не е в моята сфера, защото ние не се интересуваме от политическия резултат след това. Ние държим да произведем информацията, за която подсигуряваме, че е качествена. А по-нататък тя защо ще бъде употребена, аз персонално не поемам отговорност. Но и като човек, почтено казано не разбирам, каква би била връзката сред Брутният вътрешен продукт и „ чакалнята “ за еврозоната “, признава Сергей Цветарски. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР