Данните са на база на последното преброяване през 2021 годинаБроят

...
Данните са на база на последното преброяване през 2021 годинаБроят
Коментари Харесай

Икономически неактивните русенци са близо 24 000

Данните са на база на последното броене през 2021 година

Броят на стопански неактивното население (15 - 64 г) в Русенско е 23 794 души. Данните са на база на последното броене през 2021 година, научаваме от

Изчерпателните данни от Преброяване ’21 разкриват редица забавни трендове, да вземем за пример ненадейно високата безработица в Североизточна България. Тази седмица оставаме в тематиката за пазара на труда, само че с фокус върху заетостта на общинско равнище. Повечето общини в страната като цяло реализират положителни резултати, макар сериозния удар, нанесен от Covid-19 и ограничаващите ограничения върху локалните трудови пазари на някои райони.

Това е следващият образец за данни и информация, която на общинско равнище получаваме само от преброяването. Докато на общинско равнище настоящите статистически наблюдения регистрират само броя на наетите в предприятията, то тук получаваме цялостната картина, която включва и самонаетите – с други думи, всички работещи в страната.

Очаквано, болшинството от работещите в актива възраст (от 15 до 64 г.) са струпани в огромните стопански центрове – в София към есента на 2021 година броят им е бил 629 хиляди, в Пловдив – 144 хиляди, във Варна - 143 хиляди, като това са единствените три общини, в които заетите надвишават 100 хиляди души. Челната десетка се добавя от Бургас, Стара Загора, Русе, Плевен, Сливен, Перник и Пазарджик, само че единствено първите три поддържат над 50 хиляди заети.

Тъй като София (столица) е и област, това разрешава директно съпоставяне сред данните, събирани посредством Наблюдението на работната мощ, съгласно които броят на заетите в същата възрастова група е през 2021 година бил 657 хиляди – леко надценяване спрямо данните от преброяването, което може да бъде отдадено и на моментите на осъществяване на интервютата на извадковото проучване. Остават доста дребни и фрагментирани местни пазари на труда, като с под 1000 заети лица са 42 общини, с под 2 хиляди – цели 93.

Коефициентите на претовареност на общините в страната демонстрират доста огромни разлики сред локалните пазари на труда. Очаквано и тук водач е столицата със 75% претовареност измежду популацията на 15-64-годишна възраст, а измежду водещите пет общини се подреждат също Трявна, Костинброд, Сливница и Пирдоп. С доста висока претовареност са и Божурище, Елин пелин и Горна Малина в непосредствената индустриална външна страна на София, което за следващ път показва, че столицата и обвързваните с нея дребни общини образуват най-силния и динамичен пазар на труда в страната.

Сред по-големите градски общини заетостта е 70% в Габрово и по 69% в Пловдив, Варна и Велико Търново, 68% в Русе и по 67% в Стара Загора, Бургас и Шумен. Най-общо имаме учредения да заключим, че пазарите на труда на огромните градове доближават до доста подобен резултат, макар другата конструкция на заетостта.

При по-малките общини най-хубавите резултати се следят при тези с преобладаваща в локалната стопанска система преработваща индустрия, както и интегрирани с непосредствен огромен икономически център. Същевременно има 33 общини, в които заетостта е под 40% - съсредоточени най-много в Северозападна и Североизточна България, както и елементи от Родопите и Сливенско.

Обратната страна на заетостта е неактивността – броят и разпределението на хората в трудоспособна възраст които нито работят, нито интензивно търсят работа. В повече от половината общини делът на неактивните надвишава 1/3 от трудоспособните, а над 50% е той в 11 общини, най-голям – в Макреш (71%).

Видими скупчвания на общини с висок дял на хората, изпаднали от пазара на труда има на няколко места в страната – към Ловеч, Кърджали, Разград, Шумен и Сливен. Обратно, зоните с невисок дял на неактивните са в периферията на София, към Габрово и Стара Загора, както и в смолянско. Като цяло огромните градове и регионалните центрове се показват по-добре, което се удостоверява и от забележителните разлики в резултатите на пазара на труда сред урбанизираните и селските региони.

Като безспорна стойност най-вече неактивни има в огромните градове – 179 хиляди души в столицата, по 54 хиляди във Варна и Пловдив и 35 хиляди в Бургас, само че това отразява най-много огромното концентриране на популацията в тях. Доколкото в групата на трудоспособните влиза популацията над 15 годишна възраст, забележителна част от него е на възраст, в която неактивността на пазара на труда е резултат от присъединяване в обучение - учебно или висше. Ако отчетем настрана учениците и студентите, това би понижило доста броя на неактивните в огромните градове, и изключително тези с университети..

Най-общо, разпределението на заетите в общините удостоверява досегашните заключения, че най-хубавите резултати на пазара на труда реализират огромните стопански центрове, които съчетават в себе си най-голямото разнообразие на работни места, както в другите типове услуги, по този начин и в промишлеността, само че и оферират най-хубавото обучение и професионална подготовка. Данните за неактивните пък дават значима тенденция за съсредоточаването на напъните и политиките по тяхното активиране, съобразявайки се с районните особености.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР