Данните на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) сочат,

...
Данните на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) сочат,
Коментари Харесай

МЗХГ и БАБХ очакват двойно увеличение на реализацията на българско агнешко в страната спрямо 2019 г.

Данните на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) сочат, че се чака двойно нарастване на реализацията на българско агнешко в страната по отношение на 2019 година

От 1 до 27 април в кланиците у нас са заклани 78 414 агнета. През предходната година, в интервала от 1 април до 6 май, осъществените животни са били към 55 хиляди.

Това стана ясно по време на Консултативен съвет по отглеждане на животни, извършен през днешния ден посредством видеоконферентна връзка, оповестиха от пресцентъра на МЗХГ. Представителите на сектора благодариха на МЗХГ и БАБХ за подхванатите ограничения за повишение потреблението на прясно българско агнешко месо и регистрираха като сполучлива взаимната акция.

Само българско агнешко ще има за Великден по магазините

По време на срещата министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева напомни, че се чака решение от Европейската комисия, което да разреши програмиране на хоризонтална мярка COVID-19 с недоговорените средства от Програмата за развиване на селските региони. Тя разясни, че в случай че мярката бъде призната, програмирането й ще бъде съветвано с сектора. „ Нейното използване ще бъде в края на реколтната година, когато има данни за отражението на рецесията върху пазарите на съответната селскостопанска продукция “, разясни Танева.

Участниците в Консултативния съвет получиха информация за оферти от страна на Европейска комисия пакет от ограничения, във връзка актуалната пандемия на COVID-19, Той планува помощ за частно депозиране в бранша на млякото и месото.

По мярка за частно депозиране на избрани сирена за подкрепяне са възможни всички създадени сирена, както и замразена извара. Изключение има за сирената, които не са подобаващи за по-нататъшно предпазване след интервала на зреене. Минималното количество на едно подадено заявление е 0,5 тона, като операторите не са лимитирани в броя на заявките. Размерът на помощта е 15,57 евро на звук за закрепени разноски за предпазване и 0,40 евро за звук дневно договорно депозиране. Договорният интервал на предпазване е сред 60 и 180 дни. Квотата за България е избрана на 889 тона, което е с 22% повече от прилаганата у нас през 2016 година мярка за частно депозиране на сирена.

Задължителната мярка за обезпечаване на администриране от всички държави-членки предлага доброволни съглашения и решения, посредством които операторите да възнамеряват производството на сурово мляко в сходство с изменящите се модели на търсене. Коментарът на Комисията по нея е, че това не е мярка за поддръжка, а такава, която да разреши на фермерите и сдруженията да поемат своята част от отговорността за адаптиране на размерите по отношение на търсенето и предлагането в тази изключителна обстановка.

Другите типове помощи, които Европейска комисия е изготвила са за частно депозиране на обезмаслено мляко на прахуляк и масло, за прясно и охладено говеждо месо от животни над 8 месеца и за частно депозиране на прясно и охладено агнешко и ярешко от животни на възраст до 12 месеца.

Засилени инспекции в цялата страна по Великден и Гергьовден поради спекулата

По време на срещата бе разисквано и предложение от МЗХГ за изменение на член 2 от Постановление на Министерски съвет № 70 за обезпечаване на съществени групи храни, създадени на територията на Република България в комерсиалните обекти. Изменението цели да подсигурява изкупуването на българско сурово мляко и в същото време да не допусне артикули, които нямат аналог и не се създават в България да бъдат свалени от продажба и да не участват в магазините. Браншовите асоциации показаха разнообразни мнения по предлагането.

Заместник-изпълнителният шеф на Държавен фонд „ Земеделие “ Иван Капитанов срещна участниците в срещата с финансовите принадлежности, които предлага Българска банка за развиване (ББР), Фонда на фондовете, както и със стартиралата от ББР скица за даване на безлихвени заеми на физически лица посредством комерсиалните банки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР