Данни за предполагаеми военни престъпления, извършени от руските сили, бяха

...
Данни за предполагаеми военни престъпления, извършени от руските сили, бяха
Коментари Харесай

Обвинения в геноцид и прогнози за дълъг конфликт в Украйна - акцент от седмицата по света

Данни за хипотетични военни закононарушения, осъществени от съветските сили, бяха оповестени в шестата седмица от началото на съветското навлизане в Украйна. Като най-красноречив мотив бяха посочени откритите в град Буча мъртви тела, някои от тях с вързани ръце и крайници, и простреляни в тил.

Киев упрекна Москва в геноцид, само че Русия отхвърли роля в всеобщи убийства на цивилни и дефинира информациите за това като " инсценирана провокация ", дело на Украйна и западни страни.

Европейският съюз и Съединените щати обаче дадоха да се разбере, че считат Русия за виновна. Западът разгласи и нови стопански наказания против Москва . Нейната атака в Украйна обаче продължава, а като основна цел от ден на ден се обрисува източната част на страната.

Прогноза, че спорът в Украйна ще бъде нескончаем , направи най-висшият американски боен - ръководителят на Съвета на началник-щабовете военачалник Марк Мили. В сходен дух се изрече и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, съгласно който няма признаци войната в Украйна да свърши скоро.

Симпатизиращият на Русия маджарски министър председател Виктор Орбан остава на поста за четвърти мандат . На предварителните избори неговата партия ФИДЕС завоюва за следващ път болшинство от над две трети от депутатите. Загубилият претендент за министър председател от коалиция " Обединени за Унгария " Петер Марки-Зай призна провалянето, само че съобщи, че изборите не са били нито демократични, нито свободни.

Известният с топлото си отношение към Путин президент на Сърбия Александър Вучич също остава на поста си. Той завоюва втори петгодишен мандат още на първия тур . Вучич даде се разбере, че ще продължи да балансира сред Запада и Русия, като резервира околните връзки на Белград с Москва.

Организация на обединените нации предизвести, че човечеството има по-малко от три години, с цел да ограничи световното стопляне най-малко до два градуса . За тази цел размерът на въглеродните излъчвания излъчванията би трябвало да падне внезапно до 2025 година, а до 2050 та светът да се откаже от въглищата. Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш упрекна държавни управления и бизнессреди в неистина, че поставят старания за преодоляване на измененията в климата.

Обзора на интернационалните вести от седмицата може да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР