Дания смекчи вчера карантината за коронавируса, като отвори училищата, детските

...
Дания смекчи вчера карантината за коронавируса, като отвори училищата, детските
Коментари Харесай

Децата не са опитни мишки за коронавируса: Датските майки се вдигат на бунт срещу отварянето на училищата

Дания смекчи през вчерашния ден карантината за ковид, като отвори учебните заведения, детските градини и яслите, само че опасенията, че те могат да станат плодородна почва за втора вълна от случаи на болестта накараха хиляди родители да оставят децата си у дома.

Темпът на повишаване на новите случаи на болестта спада, само че решението на държавното управление провокира разгорещени диспути по какъв начин да се откри баланс сред потребностите на стопанската система и сигурността на популацията - в този случай на най-младите жители, написа Българска телеграфна агенция.  " Няма да пусна децата си при никакви условия ", сподели Сандра Андерсен, основателка на Facebook група, наречена " Детето ми няма да бъде опитна мишка ", която има над 40 000 почитатели.

" Смятам, че мнозина родители се питат: " Защо дребното ми дете би трябвало първо да излезе на открито? ", сподели майката на две девойки на пет и девет години.

Продължилата един месец карантина в Дания, където с ковид се заразиха повече от 6600 души, а близо 300 починаха, докара също по този начин до затваряне на магазини, питейни заведения, заведения за хранене, кина и фитнес зали.

Премиерът Мете Фредериксен през вчерашния ден отбрани взетото по рекомендация на здравните управляващи решение за либерализиране на ограниченията посредством възобновяване на образователните занятия до пети клас. Тя сподели, че това би разрешило на родителите да се върнат на работа и " още веднъж да задвижат стопанската система ".Крис

тиан Вейсе, академик от факултета по инфекциозни болести в Университета на Орхус, сподели, че схваща опасенията на хората, " тъй като прекарахме месец, пробвайки се да заобикаляме контакти ". Но колкото и да са новите случаи на зараза, те няма да са проблем във възрастова група, " в която малко на брой се разболяват, а тези, които се разболеят, не изкарват заболяването в тежка форма ".

Освен това, в случай че погледнем прилежаща Швеция, където учебните заведения останаха отворени, без да има фрапантно повишаване на случаите на заразяване, наподобява децата не са сериозен фактор при разпространяването на вируса, сподели ученият.

Училищният личен състав е получил указания да следи за съблюдаване на обществена отдалеченост сред децата и защото доста учебни здания остават затворени, да подготвят в някои случаи тебешир за учениците, които да пишат по настилката на площадките за игра.

" Не считам, че е вярно децата да не се прегръщат с приятелите си ", сподели Ноне Бехрсин Хансен, майка на две деца на две и четири години.

" Държим децата у дома, тъй като ситуацията в детските градини преди експлоадирането на епидемията от Ковид-19 не беше положително, а изискванията, които оферират в този момент, са още по-лоши ", сподели тя.

Поне към този момент множеството членове на " Мамстър ", онлайн мрежа на хиляди датски майки, не имат вяра, че управляващите са взели ситуацията под надзор, споделя основателката и основен изпълнителен шеф на мрежата Есме Ема Сутсу.

" Изведнъж тези майки се почувстваха по този начин, като че ли би трябвало да изпратят децата си на фронтовата линия и считам, че реакцията им е: " Оставете децата ни на мира ", сподели тя.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР