Дания ще изпрати на Украйна най-големия си пакет военна помощ

...
Дания ще изпрати на Украйна най-големия си пакет военна помощ
Коментари Харесай

Дания одобри пакет от военна помощ за Украйна за почти 1 млрд. долара

Дания ще изпрати на Украйна най-големия си пакет военна помощ на стойност 5,8 милиарда датски крони (833 млн. долара), заяви датското министерство на защитата.


Новият дарителски пакет за Украйна ще обезпечи танкове, бойни машини на пехотата, танкови муниции и противовъздушни оръдия за военната защита на Украйна. Това е дванадесетият и максимален дарителски пакет, който Дания изпраща на Украйна след нашествието.

Разходите са разпределени по 4,3 милиарда датски крони през 2023 година, 1,4 милиарда датски крони през 2024 година и 52 млн. датски крони през 2025 година

Дарителският пакет XII се финансира от Фонд " Украйна " и в съдействие с интернационалните сътрудници способства за редица търсени качества, които могат да подкрепят военната защита на Украйна, в това число танкове, бойни машини на пехотата, танкови муниции и зенитни оръдия.

" За да може Украйна да продължи да се пази от противозаконната инвазия на Русия, е извънредно значимо страни като Дания да продължат да оказват военна и икономическа поддръжка на Украйна. Сега вършим това с най-големия датски финансов принос до момента под егидата на групата страни, които се срещат постоянно в базата в Рамщайн под американско управление ", споделя министърът на защитата Троелс Лунд Поулсен.

Преди идната среща на Контактната група по въпросите на защитата на Украйна в Рамщайн министърът на защитата и министърът на външните работи осведомиха през днешния ден Комисията по външна политика за дарението.

" С днешния пакет от дарения навлизаме в нова фаза. След повече от година и половина война съвсем изпразнихме запасите за защита. Ето за какво в този момент се стремим към по-целенасочени взаимни поръчки и интернационално съдействие, които са съобразени с потребностите на Украйна тук и в този момент ", споделя министърът на външните работи Ларс Расмусен. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР