Дания одобри антивирусното хапче молнупиравир на компанията Merck за пациенти

...
Дания одобри антивирусното хапче молнупиравир на компанията Merck за пациенти
Коментари Харесай

Дания одобри Covid хапчето на Merck за рискови пациенти

Дания утвърди антивирусното хапче молнупиравир на компанията Merck за пациенти с COVID-19, изложени на риск от тежко протичане на заболяването. Това съобщи Ройтерс.

Лекарството към момента се преглежда от Европейската организация по медикаментите (ЕМА) за по-широка приложимост. Изправен пред възходящия брой случаи на ковид обаче, регулаторният орган на Европейски Съюз издаде още през ноември препоръка за използването на медикамента при незабавни случаи. 

При оповестяването на утвърждението за лимитирана приложимост в Дания основният медицински шеф на здравната работа на страната Кирстине Молл Харбое съобщи: " Вярваме, че ползите от лекуването с молнупиравир надвишават недостатъците за тези пациенти, които са най-застрашени от съществено заболяване от COVID-19. "

Миналия месец Англия стана първата страна, която утвърди лекарството на Merck. Фармацевтичната компания твърди, че към този момент е подписала контракти за над 7 милиона курса.

ЕМА предложи на пациентите да стартират лекуване с таблетката на Merck, която в Европейски Съюз се продава под марката Lagevrio, в границите на пет дни от появяването на първите признаци. Данните от неотдавнашни проби обаче демонстрират, че лекарството понижава риска от хоспитализация и смърт само с към 30%.

Регулаторният орган на Европейски Съюз също по този начин стартира обзор на Paxlovid - конкурентно антивирусно лекарство на Pfizer, което съгласно производителя предишния месец е понижило с 89% вероятността от хоспитализация или гибел при възрастни, изложени на риск от тежка зараза.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР