Дания гласува днес на предсрочни парламентарни избори, които се очаква

...
Дания гласува днес на предсрочни парламентарни избори, които се очаква
Коментари Харесай

Дания гласува на предсрочни парламентарни избори

Дания гласоподава през днешния ден на предварителни парламентарни избори, които се чака да трансформират политическия пейзаж, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Изборите могат да приготвят почвата за центристко държавно управление, като се има поради, че евентуално нито левоцентристите, нито десноцентристите ще завоюват болшинство в Народното събрание. Подобно развиване може да сложи във значима позиция някогашния министър председател Ларс Льоке Расмусен, от който да зависи съставянето на ново държавно управление.

Министър-председателката Мете Фредериксен сподели през октомври, когато разгласи предварителните избори, че желае " необятно ръководство с партии от двете страни на политическия център ". Тя акцентира, че Дания като останалите страни в Европа претърпява сложни времена и депутатите би трябвало да бъдат единни.

До изборите се стигна, откакто социаллибералната партия Радикалите " Венстре " – съдружник на ръководеното от Фредериксен социалдемократическо държавно управление на малцинството - заплаши министър-председателката с избор на съмнение.

Правителството на Фредериксен си навлече рецензии поради решението през 2020 година да разпореди изтребване на норките в страната в разгара на пандемията от COVID-19 заради боязън от разпространяване на разновидност на ковид.

Над 4 милиона души имат право да гласоподават на изборите, в които вземат участие 14 партии. Предизборната акция беше доминирана от вътрешнополитически тематики, измежду които понижаване на налозите и даване на финансова поддръжка на датчаните в изискванията на инфлация и растящи цени на силата.

Най-малко трима политици си съперничат за премиерския пост – Фредериксен, водачът на демократичната партия " Венстре " Якоб Елеман-Йенсен и водачът на Консервативната национална партия Сьорен Папе Поулсен. Като вероятен претендент за министър председател може да бъде обсъждан и Расмусен, който предходната година сътвори нова центристка партия, наречена " Умерени ", откакто напусна " Венстре ".

Жителите на Фарьорските острови гласоподаваха през вчерашния ден на изборите, ден по-рано от останалите датски гласоподаватели, показва ДПА.

Фарьорските острови, както и остров Гренландия, са част от Кралство Дания, въпреки да имат забележителна автономност.

Днес на Фарьорските острови е ден, в който се уважава паметта на починалите в морето. Затова по искане на локалните управляващи гласуването беше изтеглено ден по-рано.

Датският парламент има 179 депутатски места, две от които са непокътнати за представители на Фарьорските острови и две за представители на Гренландия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР