Даниел СмиловОсновните партии трябва спешно да излязат с позиции по

...
Даниел СмиловОсновните партии трябва спешно да излязат с позиции по
Коментари Харесай

Даниел Смилов: Докато кабинетът на Радев се разбере с Газпром, ще плащаме повече от танкерите, които не договорихме

Даниел Смилов

Основните партии би трябвало незабавно да излязат с позиции по решението на служебното държавно управление да стартира сякаш " неизбежни " договаряния с " Газпром ". Ако множеството от партиите са срещу, (т.е. няма болшинство съгласно представителството в предходния парламент), кабинетът няма политическа легитимност да прави подобен поврат в политиката. В последна сметка не сме фашистка страна, където изпълнителната власт след съвещания с корпорации (синдикати и работодатели) взема всички решения.

Това решение в последна сметка не е на държавното управление, а е на Румен Радев. Всъщност самото държавно управление е подбрано за да вземе тъкмо това решение. Вярно е, че президентът носи политическата отговорност за страната по време на служебно държавно управление. Но България не стопира да бъде парламентарна република и мнението на партиите - които сформират парламентарните болшинства - би трябвало да има огромна политическа тежест даже и в такива моменти. Някои партии - Политическа партия, Демократична България, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, " Възраждане " - към този момент са заявявали позицията си. Може би главната загадка остава ГЕРБ. Така или другояче, партиите би трябвало да са доста ясни и безапелационни по този въпрос - никой не може да се скрие зад президента, а още по-малко зад служебното държавно управление. 

И най-после: най-вероятно ще стане по този начин, че до момента в който държавното управление контракти с " Газпром " да продължат доставките, цената на съветския газ ще е към този момент надскочила това, което трябваше да платим за седемте американски танкера, дружно с превоза, терминалите и всичките други екстри.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР