Даниел Серехидо бързо стана добре познато име в България. Испанецът

...
Даниел Серехидо бързо стана добре познато име в България. Испанецът
Коментари Харесай

Даниел Серехидо пред Nostrabet: Ботев е хоби за Зингаревич, Пловдив трябваше да има невероятен стадион - Общество

Даниел Серехидо бързо стана добре познато име в България. Испанецът бе изпълнителен шеф на два родни отбора – елитния Ботев Пловдив и набиращия скорост втородивизионен Крумовград.

Серехидо, който има пребогата визитка, се съгласи да даде изявление пред . Той е приключил бизнес образования в Съединени американски щати и Австралия, работил е по разнообразни планове в страни като Китай и Индия, бил е и шеф по бизнес развиване на Ла Лига за Източна Европа.

Интересите и компетентността му се простират надалеч оттатък родната efbet Лига и тъкмо по тази причина с изключение на за „ канарчетата “ и „ жълто-сините “, с него хвърлихме незадълбочен взор към градежа на стадион „ Христо Ботев “, цялостния план за Суперлига в европейския футбол, метаморфозата, през която минава шампионата на родната му Испания и други настоящи тематики. Бившият началник разкри също кой е неговият обичан отбор и с какво се занимава сега, надалеч от светлината на прожекторите.

Здравейте, господин Серехидо! Нека първо стартираме от това по какъв начин сте?!

- Всичко е доста добре, благодаря, стартирам годината с нови цели и планове.

Малко се загубихте от медийното пространство в последните месеци, какво се случва, с какво се занимавате?

- Благодаря на Господ, че в този момент работя в област с доста по-малко показност пред медиите. Все още съм обвързван със спорта с някои планове с огромен капацитет, но сега работя и в банковата промишленост в Швейцария. Но в действителност се веселя, че някои хора като теб към момента считат мнението ми за скъпо.

Вие сте прочут значително с несъгласията си с управлението на Ботев Пловдив, споделете кои са белезите, по които съдите, че не се оправят генерално?

- Вярно е. Не съм склонен с доста точки. Имам вътрешния опит оттова – това, което претърпях от първо лице в клуба. Имам и външно мнение – от информацията, която получавам всекидневно от доста почитатели и хора, свързани с Ботев. Така че, най-скромно казано, мисля, че мога да имам много точна визия какво се случва там.

Първо, не разбирам кой води генералния мениджмънт: Караславов, Валентич, Дагуев, Зингаревич, момчето от ПАОК? Нито един от посочените? Във всички елементи на клуба има неразбираема конструкция, евентуално основана преднамерено, с цел да няма кой да поеме последвалата отговорност.

Смятам също, че има безусловно комплициране в тактиката на клуба. Г-н Зингаревич съобщи в последното си изявление пред съветска медия, че за него Ботев е бизнес. Той сигурно демонстрира с дейностите си, че Ботев е по-скоро негово занимание.

Ще се опитам да обясня в детайли: По отношение на организацията, първичната концепция, когато дойдох, беше да основа стройна организация с устойчиви разноски и малко хора в администрацията. Това, което виждам от предишния април, е, че броят на чиновниците със странни позиции се умножи. Заплатите се усилиха фрапантно и няма нови доходи, с изключение на няколко продажби на футболисти. Вероятно съотношението на заплатите към приходите, което се употребява като препоръка за премерване на финансовото положение на футболните клубове, е нещо към 8 към 1, като се има поради, че ръководещите спорта институции предлагат не повече от 0,6 към 1.

Когато приказваме за човешки запаси, считам, че тактиката на клуба за набиране на личен състав е надалеч от оптималната и по този начин концепцията за меритокрация е убита: гръбнакът на клуба се образува от другари, познати и други лица с липса на футболна и бизнес подготовка, с дребен или никакъв триумф в минали планове, надменно отношение към локалните поданици и липса на почитание към традициите и историята на клуба.

Ботев Пловдив, с цялото ми почитание, не е Лудогорец, това е клуб със 110-годишна история, избрана просвета и мощна почитател база, която би трябвало да се вземе под внимание. Зад целия медиен звук, изкуствено основан от клуба, с цел да покрие минусите на управлението, няма безусловно никаква пристрастеност, обич или страсти.

Освен това, има липса на бистрота с медиите и почитателите. Собствените изявленията пред клубните канали и приключването на информация до другарски медии, са единствените два метода, по които клубът комуникира с обществото. А Ботев е в огромна степен обществен план. Клубът обаче не счита, че би трябвало да бъде обект на въпроси от самостоятелни медии и почитатели, а в противен случай, пробва се да ги управлява.

За да приключим, има някои процеси в клуба, които излагат на заплаха бъдещето му. Рискуват се дисциплинарни санкции от страна на ФИФА. Като да вземем за пример привличането на задгранични играчи в професионалния футбол от съветския аматьорски тим Виста, които са под 18 години. В моето полезрение на състезателен юрист, тези придвижвания очевидно опонират на член 19 от правилника на ФИФА по отношение на статута и прехвърлянето на играчи. Има и африкански играчи на проби, които играят другарски мачове, без да се дава нужната информация на ФИФА (чл. 19ter FIFA RSTP), какъвто съгласно мен беше казусът в мача Ботев II – Левски II.

Накратко - компания, ръководена по този метод, несъмнено не е бизнес, в който разумен вложител би вложил парите си.

От позитивна позиция има известна иновация (б.р. подхожда саркастично) - нормално медиите задават въпросите, само че концепцията за единствено изявление си е новаторска. Също по този начин, 99% от футболистите стават инфлуенсъри, откакто покажат несъмнено равнище в играта си. Но управлението на Ботев и тук направи иновация с един от дребното случаи, в които инфлуенсър стана професионален футболист, а не противоположното.

Къде е главната причина Ботев сега да е на 10 място, откакто предишния сезон сграбчи бронза?

- Аз в действителност имам вяра в науката. Според научни проучвания позициите във всяка лига могат да бъдат обяснени финансово до 70%. Останалите 20% са управнически качества, а последните 10% са шанс и стичане на събитията. Тъй като очевидно парите са налице, научно видяно, би трябвало да виним управническите качества и шанса.

Как ще коментирате раздялата с Желко Копич?

- Вярвам, че Желко Копич не може да носи отговорност за решения, които на практика не е взел. Той дойде след старта на сезона, с към този момент изработен тим и нямаше по какъв начин да сътвори личен отбор. Сигурен съм, че той даде всичко от себе си, само че заобикалящите го условия и кръг бяха непреодолими.

Имате ли усещания от новия треньор Бруно Балтазар?

- Смятам, че господин Балтазар е в, меко казано, много неловко състояние. Отборът е безусловно разрушен, 10-и е и е навън от Купата на България. Няма доста защо да играе, вероятно да избегне изпадане. Освен това, той евентуално ще бъде повлиян от същите фактори, които повлияха на представянето на предшественика му, като се изключи това, че му беше разрешено да докара своите хора. Не бих желал да съм на негово място, само че в това време това е страхотна опция да блесне, в случай че има гения за това и като изисква клубът да го остави да работи без въздействие от трети страни.

Как виждате цялата сага към стадион „ Христо Ботев “, която от футболна, се трансформира в политическа?

- Честно казано, няма доста какво да се каже. С парите, които са изхарчени за този стадион, Пловдив би трябвало да има необикновено съвременно оборудване, готово да приема финали и домакинските мачове на Ботев с всички налични улеснения. Сега обаче наподобява като бетонен блок с доста функционални и естетически проблеми. Предполагам, че това няма да свърши скоро. Също по този начин смятам, че би трябвало да се назначи самостоятелна комисия, която да проверява десетилетните нередности, и отговорните да бъдат съдени.

Последен въпрос, обвързван с Ботев - за какво " канарчетата " се разделиха с толкоз титуляри тази зима, а има клюки и за разлъка с още един състезател - Па Конате?

- Досега има единствено една продажба, останалите са наеми или освобождавания. Смятам, че има няколко аргументи - липса на вярно обмисляне. Казано другояче: бяха изпуснати положителни благоприятни условия за някои играчи, които бяха напът да изоставен преди – Toку. Намират се и такива с изгубена мотивация - Реда, Ману, Брахими, както и „ персонални аргументи ” Прокопиев.

Това, което не мога да схвана, е напускането на Димитър Тонев, Бисер Бонев и Християн Славков, изключително в тази ситуация на последните двама. Когато имаш втори тим, който би трябвало да развива юноши, ги пускаш да играят в тимове от същото състезание? Как могат да се развиват по-добре в тимове от същата категория с доста по-лоши уреди?

В случая с Па Конате, прочетох, че договорът му изтича в края на сезона, тъй че за клуба би било добра договорка да го продаде в този момент. За него обаче положителната договорка е да изчака края на сезона и да подпише нов контракт като свободен сътрудник. Така че ще забележим какво ще стане.

Положението на Бароан също не е ясно. Той беше унизен от управлението във втория тим, когато отхвърли неинтересни за него оферти. Така че наподобява, че клубът се пробва да го принуди да напусне. Да си напомним, че сега той е най-хубавият изпълнител на тима, дружно с към този момент напусналия Ману.

Надявам се всички тези придвижвания да не слагат тима в обстановка да попадне в групата на изпадащите.

Какво се случи с Вашия престой в Крумовград?

- Той приключи в края на предишния сезон, тъкмо както беше планувано.

Там също имаше доста треньорски рокади през акцията - Акис Вавалис почна, Велислав Вуцов продължи, в този момент е Неманя Миланович...

- Мисля, че верният човек, който може да изясни всички тези придвижвания, е Асен Караславов, прокуристът на Ботев Пловдив и представител в Професионалната футболна лига. Това, което към момента не знам, е кой тим съставлява.

Изглежда, че връзките сред Крумовград и Ботев са много близки сега, те даже имат един състезател от Виста – Джеферсон, в състава, което оставя доста въпроси към протичащото се там.

Има ли капацитет този тим да влезе в елита и да бъде някакъв фактор?

- Както загатнах и преди този момент, 70% от фактора за триумф е обвързван с финансовото положение на клуба. След това, несъмнено, с пари в джоба и смислено управление, би трябвало да се откри по какъв начин да се употребяват парите по верния метод. Всеки клуб може да успее, в това число и Крумовград. Моята оценка е, че с цел да си топ 6 в България са ти нужни не повече от 6 милиона лв. бюджет.

Да хвърлим взор и към родната Ви Испания, там неотдавна пристигна първа присъда за състезател за черно тото, това е постоянно забавна тематика.

- Добра вест е, елементарното правораздаване най-сетне влезе да проверява футбола, тъй като футболният бизнес не съумя да се контролира. Това е късна, само че първа стъпка в битката с корупцията в испанския футбол, която, повярвайте ми, е необятно публикувана.

Смятате ли, че в Испания има проблем в това направление, само че може би управляващите не правят задоволително?

- Напоследък имаше някои промени в закона, които слагат по-голям акцент върху корупцията в спорта, позволявайки на управляващите елементарно да преследват нередностите. Освен това, новите технологии са решителен фактор за идентифициране и поправяне на уредени мачове в професионалния футбол. Но законът не е създаден, в случай че става дума за непрофесионален футбол.

Испания обаче към момента е в хватка и има дълъг път да извърви. Като освен Испания, само че и останалият свят би трябвало д победи този тип корупция.

Политиката и спортът са тясно свързани и имат склонността да си взаимодействат по допустимо най-лошия метод. Ето за какво не са доста случаите на корупция, които са обществени и разследвани.

Иначе кой е Вашият обичан тим? Ако мога да попитам?

- Аз съм почитател на Барселона, постоянно се веселя, когато Реал Мадрид губи. За страдание, имам сложни времена през последните сезони. Имам малко място в сърцето си и за Рома и Атлетико Мадрид. А, несъмнено, постоянно ще бъда прочувствено обвързван и с Ботев Пловдив.

Направихте един паралел с рецесията във футбола в Италия, и тази в Испания, какъв е изходът за тези две страни. И стопански, и спортно-технически?

- Кризата в италианския и испанския футбол е тясно обвързвана с взрива притежателите във Висшата лига.

Вярвам, че тези притежатели не са положителни за футбола, тъй като те носят във футбола пари, генерирани отвън футбола (Катар, Емирствата и т.н.). Това разрешава на клубовете да работят на загуба от спонсорства и схеми, създаващи по този начин наречения „ финансов допинг “. Финансовият допинг усъвършенства качеството на играта, само че понижава фрапантно качеството на ръководството – това, което имате, не са мениджъри, а разходчици. Разширяват разликата с клубове и лиги с по-строги финансови разпореждания, като да вземем за пример Ла Лига.
Очевидни случаи на финансов допинг са ПСЖ и Манчестър Сити. Тези клубове, а в други случаи лиги, могат да си разрешат да заплащат големи заплати на играчи, които вършат разликата на терена, повишавайки непосредствено качеството на игра. Така усилват индиректно приходите от медийни права и комерсиалните партньорства, в ущърб на, да вземем за пример Ла Лига. Бундеслигата в действителност прави страхотна работа, като намира баланс сред безспорната липса на надзор над Висшата лига и финансовия талибанизъм на Ла Лига.

Темата " Суперлига " се възражда в последните часове, дни, седмици, това решение ли би било?

- Като футболен почитател съм “за “ Суперлигата като заместител на Шампионската лига, защото тя подсигурява повече качествени мачове по-често. Сегашният модел на Шампионска лига е с раздут календар с доста мачове, които не са забавни, изключително в груповата фаза. Реално лишава генериращите доходи клубове от присъединяване в организацията на конкуренцията. Този план би трябвало да бъде сигнал за пробуждане за локалните лиги и УЕФА да излязат от зоната си на комфорт и да стартират да мислят за надълбоко възобновяване на футбола в доста огромен смисъл.

И теоретично, даже и да не бях „ за “, считам, че съгласно европейските регулации всеки има право да си направи съревнование, без да бъде наказван за това, тъй като това е антиконкурентна процедура. УЕФА си присвои изключителността на някои европейски полезности, с цел да поддържа своя монопол и да блокира нови шампионати, които могат да застрашат нейния бизнес модел.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР