Даниел Колинс постигна най-големия успех в кариерата си, достигайки до

...
Даниел Колинс постигна най-големия успех в кариерата си, достигайки до
Коментари Харесай

Даниел Колинс и животът с ендометриоза: Не знаех дали ще мога играя тенис


Даниел Колинс реализира най-големия триумф в кариерата си, достигайки до финала на Australian Open. Американката несъмнено изненада всички, въпреки и за капацитета ѝ да знаем от дълго време. Все отново точно в Мелбърн през 2019-а доближи до първия си „ мейджър “ полуфинал.

Постигнатото през тази година наподобява още по-невероятно като имаме поради, че по това време през 2021-а тя съвсем не можеше да играе от болежка. Болка, която я съпътстваше дълго време. Болка, която има своето име – ендометриоза.

Заболяването се среща при към 11% от дамите в репродуктивна възраст и се свързва с хронична болежка в тазовата област, доста мъчителен интервал на менструация и непрекъсната отмалялост. 28-годишната американка претърпя незабавна интервенция през април 2021-а след години на болежка.

„ Толкова доста лекари ми споделяха, че мъчителните менструални интервали са естествени. Това непрекъснато ставаше все по-лошо и по-лошо. Агонията, която изпитвах от менструалния си цикъл и от ендометриозата е измежду най-тежката болежка, която съм изпитвала. На моменти беше плашещо. “

На процедура болестта е такова, че да играеш професионален тенис в интервала на менструация е съвсем невероятно. Установяването му обаче също е сложна задача, тъй като признаците се разграничават при другите дами.

Колинс си спомня по какъв начин по време на Australian Open 2021 вика на помощ доктор по време на мач поради „ крампи като контракции “, които изпитва в региона на таза и коремните мускули.

Пътувайки от шампионат на шампионат тя пробва да пренебрегва болката и да я понижава посредством разнообразни болкоуспокояващи. Само че в един миг те не са задоволителни. Болката става толкоз мощна, че прави присъединяване ѝ в мачове невероятно.

През пролетта на 2021-а Даниел прави следващи проучвания на гърба си, който наподобява наред. За благополучие загатва на ортопеда си доста мъчителните менструални интервали и той я свързва с гинеколог. Четири дни по-късно тя към този момент е оперирана.

„ Стигнах до миг, в който не можеш да не преставам. Ако не беше интервенцията, нямаше да мога да продължа живота си по този метод. “

Интервенцията включваше сечения през коремната ѝ стена на четири разнообразни места. Хирурзите отстраняват „ киста с размерите на тенис топка “ от яйчника ѝ , която бе изместила матката ѝ в позиция, в която притиска гръбначния нерв. Това е и повода за болките в гърба. Лекарите отстраняват и тъкан от червата и пикочния мехур.

Възстановителният интервал е дълъг, само че последователно Даниел се завърна в игра. Резултатите не закъсняха – през 2021-а тя завоюва първите си две WTА трофеи.

В Мелбърн тя дойде без треньор и без спонсор за оборудването и за обувките. С нея беше дългогодишният ѝ наставник Марти Шнайдер и приятеля ѝ Джо Волън. Този екип се оказа задоволителен, с цел да ѝ помогне да стигне до първия си край в шампионат от Големия шлем.

Липсата на огромен екип сякаш не е проблем за тенисистката, която се учи на тенис сама на публичните кортове в Сейнт Питърсбърг във Флорида и която стана двукратна шампионка в колежанската система на Съединени американски щати преди да се посвети на професионалния тенис.

„ Със сигурност мога да бъда горда от това, че го направих без треньор и значително сама. Толкова доста топ състезатели имат цялостен антураж и екип, който прави спомагателната работа за тях. При мен не е било по този начин в цялата ми кариера. Не съм работила непрекъснато с треньор за повече от няколко месеца. Винаги съм правила нещата сама, доста работа, скаутинг, техническа работа. Не е било елементарно. Понякога е доста изискващо и ментално мъчно. “

Разбира се, нещата ще се трансформират бързо след финала в Мелбърн. Предложенията за спонсорство най-вероятно към този момент са доста. Тя се надява и да построи по-голям екип. Заболяването ѝ е такова, че единствено може да пробва да управлява болката. По време на шампионата в Мелбърн още веднъж усеща конвулсии в гърба, въпреки и нищо общо с тези преди интервенцията. Затова и първата ѝ задача е да назначи физиотерапевт. Освен това се надява скоро да има непрекъснат треньор и спаринг сътрудник.

Чрез разказите си за оправянето с ендометриоза Колинс се трансформира във ентусиазъм за доста дами по света. Нейният апел е да търсят повода, в случай че изпитват мъчителен менструален цикъл.

„ Най-големият ми съвет е, че мъчителният цикъл не е естествен и че в случай че ви кажат, че болката идва от нещо друго, то не пречи да потърсите и второ мнение. Иска ми се да го бях направила по-рано. Когато разбрах какво е, бях шокирана, само че и обнадеждена, тъй като бях на дъното с физическата мъка и не знаех дали ще продължа да играя тенис. “
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР