Даниел Грос е директор на Центъра за европейски политически изследвания

...
Коментари Харесай

Корупцията или превземането на държавата: кое е по-опасно за България

Даниел Грос е шеф на Центъра за европейски политически проучвания (CEPS)
Сегашното протестно придвижване породи зради отвращението от необятно публикуваната корупция. Това е разбираемо, само че акцентът върху корупцията може да се окаже неправилен.

Оскъпяването на обществените действия съставлява, несъмнено, тежест за стопанската система. Обществените поръчки са към 10 % от Брутният вътрешен продукт. Предоставянето на тези контракти на другари и съмнителни компании може да увеличи цената, да речем на километър автомагистрала с 20-30 %, което води до тежест за стопанската система от няколко процентни пункта. Това е значима загуба на икономическа успеваемост и " чиста загуба за обществото ", както я назовават икономистите.

Но този тип корупция не би трябвало да визира общия ритъм на икономическия напредък на страната който се дефинира от вложенията в по-голямата част от стопанската система, независещи от публичните поръчки. Затова точно завладяването на страната е доста по-вредно от елементарната корупция. Ако държавните институции са захванати от незаконни групи, те могат да бъдат употребявани за рекетиране на бизнеси. При това състояние вложенията ще спаднат, изключително в секторите на отворената стопанска система, каквито са множеството промишлени и експортни действия. Превземането на страната за изнудване и систематични заплащания за " откупване " в кръга на тези действия води до конструкция на стопанската система, която е доминирана от потреблението, недвижимите парцели и суровините.
Отвращението от необятно публикуваната корупция е разбираемо, само че акцентът върху нея може да се окаже неправилен.
Различните траектории на икономическия напредък на България и Румъния от към 2005-2006 година насам са в сходство с такава теза. Всички налични знаци допускат, че корупцията в Румъния евентуално е толкоз, колкото в България. Но Румъния, наподобява, не страда от завладяване на страната - може би тъй като е доста по-голяма, с конкуриращи се политически групи и групи по ползи. През последните 15 години Румъния непрекъснато бележи по-висок напредък, като сегашният Брутният вътрешен продукт на глава от популацията и междинни заплати са с към 25% по-високи от тези в България.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР