Даниел Божанков е шеф на УС на Асоциацията на промишленото

...
Даниел Божанков е шеф на УС на Асоциацията на промишленото
Коментари Харесай

Даниел Божанков пред Lupa.bg: По магазините и вносното пилешко месо е с български етикет и често е с лошо качество

Даниел Божанков е началник на УС на Асоциацията на промишленото птицевъдство. Той е трето потомство фермер, отглежда пилета бройлери за месо във великотърновското село Кесарево. Завършил е финанси във Велико Търново и магистратура по агробизнес в Пловдивския поземлен университет.

- Г-н Божанков, птицевъдите готвеха митинг поради недадени дотации в помощ на бранша. Какво е ситуацията все още?

- Държавата ни беше дала обещание да подкрепи бранша и все още има действителни дейности. Включиха ни и към листата за дотации, което значи, че в случай че и следващата година има рецесия, отново ще бъдем подкрепени. Тази година финансирането е спешно поради войната. За птицевъдите са отделени 25 милиона лв..

Със сигурност тези пари няма да стигнат да покрият разноските и вредите на бранша, само че ще въпреки всичко ще са от изгода. Искахме да сложим тавани на парите от бюджета както е в другите браншове, само че страната по този начин и не се съгласи. При птицевъдите има дисбаланси- някои компании създават що се касае за 10.

На тях се оказва помощ, само че на марките компании не се оказва помощ. Това е неправда и по този метод дребните производители не могат да поемат въздух.

Защото по тази мярка за хуманно отношение на птиците две или три компании ще вземат над 60% от бюджета й. Това, което ние искахме като спешна мярка, е фокусът да бъде върху дребните и междинните. За тази цел предложихме да има таван, като това не изключваше помощта за огромните компании, само че щеше да е в границите на тавана.

- Тази седмица излезе отчет от статистиката, че пилешкото е поскъпнало с 42% за година. Защо е този огромен скок?

- Първото нещо, което би трябвало да уточним е- къде е поскъпнало с толкоз пилешкото. Защото при производството няма подобен скок. Каква е надценката, която стига до крания консуматор обаче, не знам. Що се отнася до произдоството- истината е, че суровините скочиха двойно от началото на войната в Украйна.

Пшеницата, царевицата, всичко скочи до такива равнища, които не помним от години. Като включим олиото и тока, то няма по какъв начин да няма покачване на цените. Но нарастването на цените при производителите е в границите на 20-25% при пилешкото и 10% при яйцата.

От там нататък какъв брой и къде нараства не знам, само че е очевидно, че потребителите купуват артикули с много по-голяма надценка.

- Процентно какъв брой от пилешкото, което се продава у нас е родно и какъв брой е импорт?

- Горе долу е 50 на 50 съотношението сред родно и вносно. Произвеждаме към 100 000 тона, изнасяме 25 000 тона. За страдание все още няма по какъв начин да се усили родното произвеждане, тъй като държавното подкрепяне в бранша не е задоволително.

Големите производители се оправят, още повече, че се подтикват сносно, само че множеството са дребни произвеждане е са доста затруднени.

- Що се отнася до вноса- какво в действителност ядем?

- За страдание вносът у нас не се управлява изключително. От време на време се прави мониторинг, само че огромна част от вноса влиза в страната ни без никакъв надзор. Това, което ние сме забелязали през годините е, че се внасят от време на време партиди с доста неприятно качество.

Повечето от тях несъмнено минавата без инспекция и биват употребявани от българите. Общо взето най-вече внасяме от Полша и Украйна. И двете страни имат свръхроизводство, хубавото месо си оставят за тях, неприятното качество е за експорт.

- От години битува изказванието, че пилетата у нас са цялостни с антибиотици. Има ли нещо правилно?

- Борим се с тези измислени хипотези. Ще го кажа така- никой производител няма изгода от това да вкарва антибиотици в пилетата си. Първо това е безусловно безмислено при здрави животни, второ - това въпреки всичко е разход.

Повечето, които се занимават с развъждане на птици у нас дават антибиотици, когато има заплаха от сериозна болест да засегне всеобщо производството. Това, което споделям обаче важи за българското произвеждане, за вноса не мога да подсигурявам и да настоявам нищо.

- Как потребителите да избират пилешко с положително качество?

- По този въпрос има една детайлност, която може би доста хора не знаят. Вносното месо влиза в България и бива разфасовано от български преработватели.

Те го пакетират и поставят български етикет.

Тоест, когато влезете в магазина действително и вносното месо е с български етикет и клиентът няма по какъв начин да разбере кое е родно произвеждане и кое не. Затова моят съвет постоянно е бил да се пазари от дребни локални магазинчета, фирмени магазини или фермерски пазари. Само по този начин можете да бъдете сигурни, че купувате родно пиле.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР