Дани е на три години. През март майка му заедно

...
Дани е на три години. През март майка му заедно
Коментари Харесай

В Пловдив заработи дневен център за украински деца

Дани е на три години. През март майка му дружно с по-голямото му братче напущат Харков, бягайки от бомбандировките на руснаците. Бащата остава там. Няколко дни по-късно ракета пада върху блока, в който живее фамилията и унижощава дома им. Сега майката на Дани се пробва да обезпечи дом и прехранване за двете си деца. Дани обаче се опасява да се отдели от нея, тъй като шокът от претърпяната смяна е голям. Той живее в чужд град, измежду хора, които приказват чужд език, липсва му домът му, татко му, баба му и дядо му. Когато го питат по какъв начин се споделя, той отговоря " Никак ". Десетки украински деца споделят ориста на Дани. За да могат по-лесно да се приспособяват, община Пловдив и фондация " Юкрейн съпорт енд реновейшън " желаят да създадат няколко детски центъра, в които малчуганите да играят дружно, а по едно и също време с това да учат български.



Първият дневен център в Пловдив за украински деца бежанци отвори порти в някогашната детска градина „ Кремена “. Забавачката, която се намира на втория етаж в блок 11 в „ Тракия “ не се употребява от дълго време, откакто децата бях преместени в независима постройка.

В градината учат 18 деца, за които се грижат две преподавателки. " В началото децата, които не са ходели на детска градина, ще имат опция да посещават забавачката с родителите си ", посочи Наталия Елис. По -късно ще бъдат проведени и курсове по български език.

Примпомням, че с решение на Общинския съвет, признато съвсем незабавно, откакто стартира войната, на украинските бежанци са показани пространства в " Тракия " и на бул. " Източен " в " Централен ". В центъра имат и психолог.

Зам.-кметът Стефан Стоянов разяснява, че 35 деца пък са записнаи в български детски градини. По думите му процесът е по-бавен поради имунизацията.



В Пловдив има близо 2 000 бежанци, само че се чака техния брой да нарастне, защото доста от украинците, които до този миг живееха в черноморските хотели, ще влязат във вътрешността.

Най-големият проблем за бежанците от войната в Украйна е намирането на жилище чартърен, съобщи Наталия Еллис, основател на Фондация " Юкрейн съпорт енд реновейшън ", която посреща огромна част от идващите. Проблемът е зародил поради няколко фамилии, които са декларирали, че наемат жилища дълготрайно, само че по-късно са прекратили договорите и са отпътували без да се обадят. Сега притежателите желаят да се подписват дълготрайни контракти или търсят поръчител българин.

" В Пловдив срещаме голяма поддръжка както от общината, по този начин и от обществото. Помагат ни доста хора, организации, работодатели. Случаите на отрицателно отношение са редки, като да вземем за пример коментар на детска площадка " Връщайте се в Украйна, какво вършиме тук? ". " Донякъде разбирам това отношение, защото с идването в България на украинците, на пазара на труда има конкуренция, а притиснати от събитията бежанците са подготвени да работят за по-малко пари от българите. В Пловдив сме огромни късметлии. Има един-два случая с коли, само че всеобщо няма произшествия. Хората са доста доброжелателни – подаряват облекла, мебели, храна. Сега едни хора закараха петчленно семейство на ортодонт " - описа Наталия. Фондацията в този момент оказва помощ на бежанците да се записват в Национална агенция за приходите, с цел да имат здравни осигуровки и персонален доктор. Наталия Еллис изрече и специфични благодарности на зам.кметовете Георги Тютюков и Стефан Стоянов за непрекъснатата помощ. От фондация " Америка за България " също са подкрепили програмата за адаптиране на децата от Украйна с 55 000 лв..

Наталия обаче е безапелационна, че поддръжка ще се оказва само на дами, които са подготвени и желаят да работят. " Ние туристи няма да обслужваме. Аз пребивавам в България, заплащам налози тук и не искам с парите ми да се финансира нечия почивка. Затова се вършат всички тези детски центрове, с цел да има кой да се грижи за децата, до момента в който майките им са на работа. Белодробна болница също ще бъде приемен център, в който хората ще могат да остават най-много 2-3 месеца, до момента в който се устроят и си намерят работа и квартира " описа тя. Категорична е, че от началото на юли хранителни артикули и помощи ще се дават единствено на украинци, които работят.



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР