Данък сгради да бъде увеличен заради значителното поскъпване на имотите

...
Данък сгради да бъде увеличен заради значителното поскъпване на имотите
Коментари Харесай

Общините искат по-висок данък сгради

Данък здания да бъде повишен поради забележителното повишаване на парцелите през последните години, упорстват от Национално съдружие на общините в Република България (НСОРБ). Идеята е да бъде направена смяна в регламентираните от Закона за локалните налози и такси правила за данъчна оценка на недвижимите имотиФ, тъй че данъчните оценки на жилищата да бъдат по-близки до пазарните цени. Така при опазване на ставките на налог здания във всяка една община, приходите от данъка в локалната хазна ще набъбнат.
Друг вид е данъчните оценки да бъдат нараснали с растежа на цените на парцелите. Трябва да се направи оценка за резултата от една такава смяна, с цел да се избере съответен вид, ностояват от Сдрежунието на общините.
Според негови специалисти настоящите сега данъчни оценки не са променяни повече от 10 години и не дават отговор на пазарните цени на парцелите. Идеята на общините е да бъде нараснала освен данъчната оценка на къщите и жилищата, а и на поземлените парцели и на индустриалните и административните здания. Освен това общините оферират в закона да бъде записано, че с налог здания се таксуват и уреди на техническата инфраструктура, съдържащи характерностите на здания, нанесени в кадастралната карта. Целта е да бъдат преодолени спорните тълкувания по повод данъчното облагане на силозите, ВЕИ инсталациите и други сходни уреди, показват от сдружението на общините.
Идеята на общините е по-високите данъчни оценки на жилищните и нежилищните парцели да влязат в действие от началото на 2024 г. >  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР