Данъчни проверяват произхода на парите на българи, които са купили

...
Данъчни проверяват произхода на парите на българи, които са купили
Коментари Харесай

НАП удари милионерите с имоти в Гърция

Данъчни ревизират произхода на парите на българи, които са купили парцели в Гърция и Дубай. В Националната организация за доходи са получили информация от Гърция за хора, които са купили или продали недвижими парцели на територията на южната ни съседка, излиза наяве от доклада на Национална агенция за приходите за предходната година.

В резултат на получената от Гърция информация през октомври 2022 година от Национална агенция за приходите е направена селекция на 1896 българи за инспекция, като на 767 от тях са предоставени проверки. Проверките и проверките не престават и през актуалната 2023 година Целта е да бъде открито дали са платени налози върху приходите, с които са купени парцелите в Гърция. За задачата данъчните съпоставят формалните приходи на хората с парцели в Гърция с направените разноски за покупка им.

Данъчните ревизират и българи, които имат парцели в Дубай. През 2022 година са завършили 18 инспекции за определяне на обстоятелства и условия, свързани с приходите на хората, придобили жилища или къщи в Дубай. По време на инспекциите шест души непринудено са подали коригиращи данъчни заявления, с което сами са признали, че имат по-високи приходи от в началото оповестените пред Национална агенция за приходите. В резултат на инспекциите през 2022 година са предоставени четири проверки, като са завършили три от тях. Допълнително откритите отговорности в тези проверки са в размер на 131 хиляди лева

Служителите на Национална агенция за приходите ревизират освен хора, които имат скъпи парцели, а и притежатели на първокласни лимузини. В приходната организация получават информация на българи, които са купили нови коли в страни от Европейски Съюз. По закон те би трябвало да платят Данък добавена стойност в България, в случай че живеят непрекъснато тук и надлежно тук ще карат колите, само че от време на време при покупка на нов автомобил от страна от Европейски Съюз притежателят “забравя ” да заплати дължимия налог.

През предходната година от Национална агенция за приходите са създали инспекции на 19 лица, които се са регистрирани по Данък добавена стойност, само че са купили нови коли от страна от Европейски Съюз. Съставени са 5 акта за нарушаване, а от предоставените проверки една е завършила през предходната година, като откритите данъчни отговорности са в размер на 435 хиляди лева

В Национална агенция за приходите получават автоматизирано данни и за банкови сметки в страни от Европейски Съюз на хора, които живеят в България. През предходната година са завършили инспекции на осем души с банкови сметки зад граница, които по време на инспекциите непринудено са заявили приходи в размер на 4,527 млн. лева Приключили са и 11 проверки на хора със сметки в чужбина, при които са открити отговорности са 1,949 млн. лева.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР